ACCEPTED!!

Yeah! Zowel Operatie Mobilisatie (OM) Nederland als OM Zambia (ja, Zambia!!) hebben ons vorige week officieel aangenomen! Met deze GO op zak, kunnen we nu dan ook eindelijk het waar, wanneer en hoe vertellen.

Zoals we schreven zijn de deuren naar Zimbabwe voorlopig dicht. Maar er is ‘een raam open gegaan’ naar Mercy House in Zambia. Begrijpen doen we deze route niet helemaal, maar we hebben er rust over. God weet wat Hij doet! We gaan in eerste instantie een commitment aan van twee jaar in Zambia, het land precies boven Zimbabwe. Naarmate we steeds meer verhalen horen van mensen die in Zambia zijn geweest en informatie ontvangen uit Mercy House, krijgen we er steeds meer zin in! Wat een gave plek en wat een mooi werk gebeurd daar!

Mercy House
Mercy House is gestart als dagopvang voor kwetsbare kinderen uit de armste wijken van de stad Kabwe. Mercy House biedt dagelijks ruim 60 kinderen eten, les en therapie met als doel aansluiting te vinden bij het reguliere onderwijs. In november breidt het aanbod uit door de komst van een opvanghuis waar misbruikte en verstoten meisjes terecht kunnen en ook gaan wonen.

OM Zambia
Met 150 medewerkers (waarvan de helft buitenlanders) is OM een grote NGO in de stad Kabwe. Voor ons betekend dit netwerk heel veel. We willen leren van de kennis en vaardigheden die ontwikkelt zijn in al die jaren dat OM al in Zambia werkt. Met deze gedachte heeft OM Zambia een verplichte training ingesteld voor iedereen die bij OM Zambia wil komen werken: De ‘Mission Discipelship Training’ (MDT). Onze MDT start eind januari 2018 en duurt 3 maanden. Een unieke kans om relaties te bouwen en vragen te stellen over het waarom en hoe van OM’s werkwijze! Van April 2018 – Januari 2020 zullen we allebei part time gaan werken in Mercy House.

Tijdspad
Omdat de MDT eind januari start, willen we een aantal weken hiervoor aanwezig zijn, zodat we een nieuw thuis kunnen creëren en onszelf enigszins wegwijs kunnen maken in Kabwe. Dat betekend rondom oud en nieuw een afscheid voor jullie en voor ons. En dat is niet leuk. Voor niemand niet. Data voor de afscheidsfeestjes volgen binnenkort, voor tissues wordt gezorgd…

Omdat we geen salaris krijgen en zelf in ons levensonderhoud moeten voorzien (huisvesting, eten, verzekeringen, etc.) betekend dit dat we ‘op giften gaan leven’. Erg spannend voor ons, temeer omdat OM een deadline hanteert: eind november moet 90% van het benodigde bedrag voor twee jaar (aan toezeggingen) binnen zijn. Het mooie nieuws is dat we al een eind op weg zijn! Omdat we vorig jaar rond deze tijd wilden vertrekken naar Zimbabwe, stonden (en staan!) veel mensen financieel al achter ons. Dat potje nemen we nu mee in de 90% deadline natuurlijk! Maar, we zijn er nog niet. Lees de laatste alinea om te kijken wat jij kunt doen!

Uitbreiding TFT
Met een nieuwe plek en een nieuwe organisatie, hebben we ons Thuis Front Team (TFT) flink uitgebreid. Met zeven man/vrouw staan we nu sterk! Het is niet in woorden uit te drukken hoe bemoedigend deze club mensen in ons dagelijks leven is. De vergaderingen zijn effectief, gezellig en helpen ons om juiste prioriteiten te stellen en dingen uit handen te geven. Lees hier wie in ons TFT zitten en wat ze doen.

Omdat we in deze email de meest praktische vragen wilden beantwoorden, moesten we het heel kort en beknopt houden. De komende maanden hopen we meer in detail te kunnen vertellen over de (financiele) stand van zaken en wat we allemaal meemaken in dit proces! Een vraag die we ook regelmatig krijgen is: “Hoe kan ik jullie helpen?”. Nou, daar gaan we af en toe een lijstje van opnemen in onze blogs 🙂

Hoe kun je helpen in deze fase van het proces?

 • Oppas (liefst aan huis). Een ochtend of middag; geeft ons de kans even te kunnen doorpakken in alles wat geregeld moet worden.
 • We zoeken opslagruimte (pakweg 10 m3) voor een aantal spullen die we twee jaar willen bewaren (daarna hebben we het er weer over :)) De locatie maakt niet uit, de luchtvochtigheid en temperatuur wel…
 • Een advies gesprek met een juf uit groep 3 en/of 4. Ken je iemand die groep 3/4 juf is (geweest) en die langs wil komen in ’t Harde om al onze thuisonderwijs spullen door te spitten? Laat het ons weten!
 • One way koffers. Van die grote logge lelijke dingen; die zoeken wij! Pakweg 7 stuks en ‘one way’ betekend dat je ze niet meer terug krijgt. Komen halen in Zambia mag natuurlijk altijd!
 • Toezeggingen! Mocht je dit hele avontuur financieel willen supporten, maar je hebt dit nog niet laten weten, help ons dan, door het bedrag wat je eenmalig of maandelijks wilt geven te mailen naar onze penningmeester. Wij horen overigens niet wat je geeft, maar krijgen van de penningmeester wel namen door, zodat we jullie hartelijk kunnen bedanken!
 • Last but not least: Gebed! Meld je aan voor actuele gebedspunten bij de gebedsmail

Tot de volgende keer!

Jan en Roos

8 antwoorden op “ACCEPTED!!”

 1. You guys rock!!!!
  Veel zegen en ook Gods vrede in deze tijd van veel geregel en drukte van afscheid. Geniet van de kleine momenten op de dag.

  Bless

 2. j.marck@telfort.nl
  Fijn voor jullie dat er weer vooruitgang is met de regeling.
  Opa en Oma wensen jullie alle sterkte toe in de tijd van afscheid,
  het is nog geen nieuwjaar.

 3. Hey roos en jan ,
  Wat geweldig voor jullie !!!
  Wij hebben een zolder over , groot genoeg voor jullie spullen ,
  Jullie kunnen komen kijken of jullie er wat voor voelen !!

  Ik hoor wel , lieve groeten Sabine ( van de paardencoaching )

 4. Lieve buurtjes. Ik wil wel een dag op jullie kuikentjes passen.Ik weet wel een juf die groep 3 en 4 heeft gedaan. Dat is Jorieke reezigt uit Elburg.

 5. Hartelijk Gefeliciteerd! Veel wijsheid en sterkte in de komende paar maanden en daarna! Gods zegen! Opa en Oma van Vuuren sr.

Reacties zijn gesloten.