Casco huis en ministry; de inhaalslag

Hoogste tijd voor weer wat nieuws uit het verre en serieus koude Zambia!

VERBOUWINGSNIEUWS

Terwijl ik dit type hoor ik een hoop getimmer en geschuur, en gaat er iedere keer tot mijn frustratie een kat op mijn toetsenbord liggen. Dat laatste is totaal niet relevant, maar de omgevingsgeluiden geven wel antwoord op de vraag of onze verbouwing al klaar is. Nee dus. Na 6,5 jaar Zambia zouden we toch wel gewend moeten zijn aan het tempo en de aanpak, maar het blijkt nog steeds een uitdaging om diep adem te halen en mee te bewegen met ‘hoe de dingen hier gaan’. Wij zijn vier jaar geleden eigenlijk in een onaf huis getrokken, gewoon omdat we nog wat meer uitdaging in ons leven nodig hadden ;). Then, well… life happened en het afmaken werd (los van een klusje hier en daar) uitgesteld. En dat uitstel werd al snel maanden en jaren. Tot we begin dit jaar zeiden; ‘En nu is het klaar. De beuk erin!’ Sindsdien werken we iedere zaterdag en ieder vrij uurtje aan het afkrijgen van ons huis. 

INHAALSLAG

Ondertussen gaat ons werk natuurlijk ook door. We merken dat daar de laatste maand iets meer ruimte ontstaat. Ook op administratief vlak haalt Jan ‘onaf kluswerk’ in. Ook andere praktische klussen die nooit af waren op de Boerderij of het Counseling Center maken we nu klus voor klus af. Waar we de eerste jaren op Elyada Center ons volledig inzetten om niet te verzuipen, en constant brandjes aan het blussen waren, kunnen we nu de fundamenten nog iets steviger maken, en verder nadenken en bouwen aan het design van het huis, bij wijze van spreken.  Een prettige fase vinden we allebei!  Op de Boerderij werkt nu een fijn, ervaren en betrouwbaar team. Dat heeft letterlijk 4 jaar gekost. Voor de counseling is dat nog niet het geval. Nadat onze eerste counselor in oktober is vertrokken, hebben we deze maand een tweede counselor ontslagen en hebben we zodoende nu nog maar één vaste kracht in dienst. De investering, trainingen en gesprekken lijken een beetje zonde, maar aangezien deze mensen weer in hun eigen communities gaan wonen, maken zij op die manier impact met alles wat ze geleerd hebben in hun tijd bij Elyada Center. Het kost gewoon veel tijd en energie van onze kant om een goed en professioneel team neer te zetten. Laten we nu nét weer een training in geduld krijgen middels het klussen aan ons huis! 😉

Vrijwilligers en counselors van Elyada Center + Fatima uit Namibië
Trauma Healing Retreat leiding en deelneemsters

HEALING RETREAT

Een van de hoogtepunten van de afgelopen maanden was het Trauma Healing Retreat. Een heel weekend gefocust op leren omgaan met rouw, pijn en trauma. Fatima, een trainster uit Namibië kwam het programma runnen, met hulp van onze counselors en vrijwilligers. Wat een ge-wel-dig weekend was het! De deelneemsters sliepen in tentjes, kregen 3x per dag een voedzame maaltijd en leerden over trauma en de gevolgen daarvan, gezonde coping, ‘waar is God in dit alles?’, en mochten vergeving schenken en alles neerleggen bij het kruis. Zie onderstaand filmpje voor een impressie. De volgende Retreat staat alweer gepland voor September! 

3 DAAGSE TRAINING ‘BASIC COUNSELING SKILLS’

Naast de Retreat hadden we ook een driedaagse training georganiseerd genaamd: ‘Basic Counseling skills’. Wederom een training uit Namibië van Trauma Healing Network. Deze 3 dagen waren ook ontzettend gaaf en bijzonder. De kennis viel in super vruchtbare grond!

Een paar voorbeelden over welke vragen er leven onder coaches, counselors en social workers in Kabwe: ‘Hoe weet je of jezelf vastgelopen bent in het verwerken van een trauma?’, ‘Wat is het verschil tussen een geestelijke zorg en emotionele hulpverlening, en waar trek je die lijn praktisch?’, ‘Waar kunnen getraumatiseerde, autistische kinderen hulp krijgen in Kabwe?’, ‘Waarom zijn er zo weinig programma’s om mannen te helpen, vergeleken met het aanbod voor vrouwen?’, ‘Waarom lijkt het soms heel goed te gaan met kinderen uit misbruiksituaties?’, ‘Waarom lijken kinderen uit gezonde gezinnen zoveel minder veerkrachtig?’. ‘Hoe kunnen we jongens leren dat huilen ok is?’, etc.

Een kleine videoimpressie van deze training vind je hieronder:

Nu vraag je je misschien af, waarom counselors geen les krijgen op hun hogeschool of universiteit over deze dingen. Een beetje meer achtergrondinformatie:

Het certificaat ‘counselor’ krijg je in Zambia na 2 weken (2 uur per dag) theorie en 2 maanden stage lopen in een kliniek. In de kliniek begeleid je mensen die een positieve HIV/AIDS uitslag krijgen. De kennis en ervaring om echt te counselen is dus enorm beperkt! In Lusaka is een soort SPW-achtige opleiding van 3 jaar. En dat zijn de enige mogelijkheden in Zambia om scholing te krijgen in mentale gezondheid. Wij zouden dolgraag een psycholoog of psychotherapeut aan ons team toevoegen, maar die zijn letterlijk niet te vinden in Zambia! Het trainen van mensen moet dan ook echt van de grond af aan gebeuren. Iets wat mij, Roze, soms behoorlijk overweldigd. Daarom (en om meer redenen) zijn we zo dankbaar dat Mirjam Jonker ons team voor 2 jaar komt versterken als orthopedagoog. De planning is dat ze half September aankomt en dat zij naast het thuisonderwijs mee kan helpen in het trainen van én ons team, én mensen in Kabwe die meer willen leren over hoe ze gebroken mensen en kinderen kunnen begeleiden. (Volg Mirjam op @mir_on_mission)

In dat kader hebben we wederom een driedaagse training in de steigers staan, ook in September, volledig gefocust op kinderen en emotionele gezondheid. Deze keer willen we ook leerkrachten van locale scholen uitnodigen. Er zullen dus veel bezoekjes afgelegd gaan worden de komende maanden!

MEER NIEUWS

Een ander mooi nieuwtje is dat Elyada Center sinds begin juni 2 middagen per week te vinden is in het weeshuis dat vlakbij onze Boerderij gesitueerd is. De kinderen met de grootse problemen (veel drugsgebruik) worden nu 1 op 1 begeleid. We hopen dat we aan alle kinderen (meer dan 60!) een individueel counselingstraject kunnen aanbieden de komende jaren!

Een laatste nieuwtje is dat we back in business zijn! In ons vorige blog deelde we dat onze afnemers van kippen en sla elders hun heil hadden gezocht. Inmiddels hebben we een contract getekend met een lokaal restaurant en leveren we daar wekelijks 25 bevroren kipjes en tientallen kroppen sla af. Wat een zegen!

Ook zijn we verder aan de slag gegaan met het voedselbos, maar daarover meer in ons volgende blog!

Hopelijk heeft dit (erg lange) verhaal je weer bijgepraat over wat hier zoal gebeurd. Hieronder volgen nog wat foto’s van de afgelopen tijd en van de kinderen, die er in dit blog maar karig vanaf komen 🙂 In ieder geval super leuk dat je meeleest en kijkt! We zijn ontzettend dankbaar voor iedereen die bidt, emotioneel of financieel support. We houden van dit werk, van hoe hard we God nodig hebben, van het opvoeden van onze kinderen in deze setting en zelfs van ons onaffe huis! We ervaren dat 300% op onze plek zitten en dat helpt ons door moeilijke dagen, ingewikkelde beslissingen en tenenkrommende situaties heen. 

Onze schatjes op hun favoriete plek; rotsen klimmen bij Mulungushi
Een kerk in Leidschendam heeft de tentjes, matjes, het WC/Douche hok en warm water gedoneerd voor de Retreats! Wat een zegen!!
Als je helemaal tot het einde van dit blog gekomen bent; RESPECT! 🙂 Liefs van ons!

Excuses!

Oef, daar zit je niet op te wachten; je wilt doneren en dan werken de betaallinken niet! Bij deze sturen we de werkende link en QR – code. Dus mocht je nog willen bijdragen aan het sponsoren van deelnemers voor de Trauma Healing Retreat (zie onderstaande flyer) –> Klik dan op onderstaande link of scan de QR – code! Dank, dank, dank!

https://treeoflife.international/duurzame-projecten/zambia/counseling-weekend/.

Dit wordt onze nieuwe juf en medewerker van Elyada Center!

Ook kregen we bericht dat de QR code in het filmpje van Mirjam verlopen was. Dit is de link die je nodig hebt als je haar eenmalig wilt ondersteunen:

https://www.geef.nl/nl/actie/28979/donateurs?ref=geef-sharebutton

Gebruik voor maandelijkse ondersteuning (uit eigen ervaring kunnen we zeggen dat dat het fijnste is) deze link:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfjrEHh9O5BWBEUFyzV_vPKmfgBZ4M8QXcee5Ip0ThLrr3Cgg/viewform?usp=sf_link

Alvast hartelijk dank lieve mensen! Groetjes uit Zambia!

Nieuwtjes uit Zambia!

Hoi

Hartelijke groeten uit Zambia! 

Er zit iets heel moois in de pijplijn: het eerste Trauma Verwerking Weekend bij ons in Zambia! Een heel weekend therapie voor getraumatiseerde mensen die dat kei-hard nodig hebben. We zijn nu aan het voorbereiden en zien uit naar de mooie verhalen die we daarover mogen gaan delen in ons volgende blog, maar zover is het nog niet. 

Allereerst hebben we ongelooflijk tof nieuws! We krijgen vanaf a.s. September een juf uit Nederland! Deze Juf heet Mirjam Jonker en gaat ook part- time aan de slag als orthopedagoog binnen Elyada Center. Wow, wat een verhoring van meerdere gebeden! Mirjam werft haar eigen salaris voor de komende 2 jaar, en we zouden het ontzettend gaaf vinden als jullie haar financieel zouden willen helpen. Bekijk dit filmpje en lees het onderschrift voor meer informatie:

Door Mirjams komst (en een boekenpakket van de Driestar) is ‘het Middelbare School probleem’ opgelost. Omdat Mirjam ook Davids en Eloises school onder haar vleugels neemt, krijgen wij allebei ineens 2 uur extra (!!) in onze dag om te werken aan de boerderij en het center. Door haar te supporten, supporten jullie ons en de missie for sure! De kinderen vinden Mirjam erg aardig op de film en kunnen niet wachten haar te ontmoeten 🙂

Gezondheidsupdate Roos

Misschien had je er al iets over gelezen via een eerder blog, de gebedsapp of social media, maar ik, Roos, heb van november 2023 tot februari 2024 flink last van mijn darmen gehad. Ondanks dat het prettig is om eindelijk op mijn streefgewicht te zitten, was dit niet echt de manier waarop ik dat wilde bereiken 🙂 We zijn nog nooit zo vaak op en neer naar Lusaka gegaan voor allerlei onderzoeken, waaronder een endoscopie en een echo. Daarbij zijn er poliepen in mijn maag gevonden die verwijderd moeten worden i.v.m. een risico dat dit in kanker zou kunnen veranderen. De biopsies van de poliepen toonden verder geen vreemde dingen. Helaas hebben de poliepen geen enkel verband met diaree, waardoor we nog steeds in het duister tasten wat betreft de oorzaak daarvan. 

Aangezien het nu ietsje beter gaat is de huidige conclusie: Weer een maand afwachten en dan opnieuw alle afwijkende bloedwaardes onderzoeken. Als er niets verbeterd is, betekend dat verder onderzoek bij de internist. Ik heb me er maar bij neergelegd dat we waarschijnlijk nooit zullen weten welke parasiet/ bacterie ervoor heeft gezorgd dat ik bijna een WC heb versleten. We verwachten dat mijn lijf nu weer beter voedingstoffen kan opnemen en dat de komende maanden alle tekorten weer aangevuld kunnen gaan worden. 

Ziekte komt natuurlijk nooit uit, maar nu wel helemaal niet. We hebben heel januari in het bouwstof en de herrie gezeten, en zijn zelfs noodgedwongen een aantal nachten gaan kamperen bij het counselings centrum. We zijn op het moment van schrijven nog steeds niet klaar met verbouwen, maar als alles af is hebben we: 1) 24/7 elektriciteit, 2)  dan heeft Yaelle haar eigen kamer en 3) hebben wij ons kantoor in een apart hok, i.p.v in onze slaapkamer. Tot slot 4) hebben we het dak een aantal meter verlengd waardoor onze nachten wat dragelijker worden in het hete seizoen, aangezien de muren niet de hele dag meer blootgesteld zijn aan de zon. 

Boerderij & Center

Zoals we de vorige keer al deelden is onze sla-afnemer ergens anders gaan inkopen, en nu is helaas hetzelfde met de kippen gebeurd. We zijn nog zoekend naar een oplossing, want de inkomsten kelderen nu ineens behoorlijk. Gelukkig zien we de verkoop van passionfruit stijgen. Ook hebben we veel kampeerders gehad en hebben we ook een aantal reizigers mogen verwelkomen in onze ‘Get Away Room’. God voorziet dus, en we hebben het volste vertrouwen in Zijn zorg, maar er ligt wel een flinke klus om weer nieuwe klanten te werven voor onze producten. 

Met Elyada Center gaat het goed. In het trainen van de counselors gaat wel veel meer tijd zitten dan gedacht. Maar als we dan horen hoe ‘onze dames’ gesprekken hebben met mensen die het leven niet meer zien zitten en te horen hoe het begrip, de aandacht en het meedenken leidt tot nieuwe hoop en vreugde, dan kunnen we alleen God maar danken!

En dan de trauma weekenden!

We gaan op onze boerderij weekenden organiseren voor kleine groepen mensen (tot 20 man/vrouw) die lijden vanwege een trauma. Een team uit Namibië (getraind door o.a. de GZB) heeft ons online getraind en zal ons bij het eerste weekend in mei komen helpen! Ook zal er waarschijnlijk een team uit Congo aansluiten, om ook te leren hoe je deze trainingen geeft. Zij zullen dit vervolgens weer gaan uitrollen in Congo. Wij, ons kleine boerderijtje, mag een onderdeel zijn van een veel groter plan. En dat alleen maar door door deuren te wandelen die God voor ons heeft geopend; hoe gaaf! 

We verwachten dat dit weekend geestelijk en emotioneel veel impact gaat hebben en vragen je met ons mee te werken door hier de komende weken af en toe voor te bidden! Verder zijn wij aan het voorbereiden om onze locatie ‘groep-proof’ te maken. Dat betekend een extra douche en WC bijbouwen, de keuken afmaken en de aanschaf van tenten en matjes. Een kerk in Leidschendam is hier nu in de 40-dagen tijd fondsen voor aan het werven. 

Waar we nog geen fondsen voor hebben zijn de kosten die we maken per deelnemer. Aangezien die kosten bijna een Zambiaans maandsalaris bedragen is dit onbetaalbaar voor de deelnemers zelf. Nog los van het feit dat veel mensen geen baan hebben! We zullen iedereen wel laten bijdragen naar vermogen, maar dit zal gemiddeld op 2 tot 5 euro per persoon komen.

Daarom doen we een speciale fondsenwerving actie om 20 mensen te kunnen uitnodigen op zo’n Trauma Healing Retreat. De kostprijs per deelnemer is €50,- Dat is voor eten, drinken, snacks, overnachtingen en natuurlijk 2,5 dag training (incl. materialen) over wat trauma is, wat de effecten van trauma zijn en hoe je op een gezonde manier met je emoties kunt omgaan. Onder intensieve begeleiding gaan alle deelnemers aan de slag met hun eigen pijn, vergeven ze hen die hen pijn gedaan hebben, en laten ze los wat ze niet meer mee willen torsen in hun leven. Deze weekenden zijn life-changing en markeren vaak een enorm turning point in de levens van deelnemers!

Wil jij iemand, of meerdere personen de kans geven om te werken aan een trauma, en daarmee hun toekomst en die van hun kinderen? Maak dan je bijdrage over naar Stichting Tree Life, NL80RABO0129828459 te Ede o.v.v. Zambia Trauma Healing Training. We verwachten deze weekenden nog veel vaker aan te bieden in de toekomst, dus mocht er teveel geld binnen komen dan houden we dat apart voor het volgende weekend!

We hopen dat jullie onze update leuk en interessant vonden! We vinden het altijd leuk iets terug te horen! Mocht het verdere vragen oproepen, mail ons gerust. Een heel hartelijke groet uit Zambia van alle Vuurtjes!

P.S. Tot slot nog wat korte nieuwtjes en foto’s van bijzondere momenten van de afgelopen maanden.

De nieuwe roundpen is bijna af! De vorige was opgegeten door de termieten. Deze zal met gemak 15 jaar meegaan! Dank aan een bijbelstudiegroep in Bunschoten!

Zambia stevent recht op een hongersnood af. Door bijzonder slechte regens dit regenseizoen zijn heel veel boeren hun volledige oogst verloren. Zo ook veel van onze buren. Onze oogst gaat dit jaar ook veel minder goed zijn, maar wat een verschil maakt de planttijd! Je zaden in November in de grond hebben is wat hét verschil maakt tussen de planten op de linkse foto en op de rechtse foto! We maken nu al plannen om ons personeel en onze community dit jaar in al in oktober te gaan begeleiden zodat er OP TIJD gezaaid wordt. En wie weet kunnen we hen ook inspireren om de kunstmest en het vergif achterwege te laten. Want die planten op de rechterfoto hebben alleen koeienpoep gekregen, verder niets!

David is in Februari 8 jaar geworden! Zijn feestje bestond voornamelijk uit zijn hobbies: eten, fikkie stoken, nog meer eten, spelletjes en lasergamen 🙂

Begin Maart vierden we dubbel feest ter ere van Eloise haar 10e verjaardag! Eentje in Mulungushi en een paar dagen later een High Tea & Waterslide, samen met haar vriendinnetjes, in onze eigen achtertuin. Wat worden onze kinderen groot! We genieten echt enorm van deze leuke, bruisende fase in ons gezin!

In Mulungushi kregen de kinderen de kans om te leren waterskiën achter een boot van vrienden van ons. Als je Eloise een beetje kent, dan weet je wat een prestatie dit is voor deze dame! Volgens David was het ook echt niet gevaarlijk, omdat hij sneller ging dan de krokodillen 🙂

Vakantie op Zanzibar. Wat een kleuren! Foto: Alice van Asselt

Eind februari zijn we twee weken naar Zanzibar gegaan. Wat een prachtig eiland aan de Tanzaniaanse kust. We hebben genoten van het optrekken met de Familie van Asselt, de kleur van het water, de prachtige vissen en het heerlijke eten! De treinreis was ook echt een avontuur om nooit meer te vergeten!

Island vibes… Zanzibar is ZO anders dan Zambia. We waren echt even helemaal weg!
Zou de brug het houden? #rijdeningeloof 😉

De treinreis zou 2 dagen duren.. Maar TIA (This is Africa)…. 4 dagen later stapten we murw en stram uit in Kapiri, een station een uur rijden bij ons huis vandaan. But hey; we did it!! Wat een voorrecht om relatief dichtbij zulke mooie plekken te wonen! #dankbaar!

Ook slakken bereiken hun bestemming

Lieve allemaal,

We hopen dat jullie gezellige kerstdagen hebben gehad, en wensen jullie een mooi en gezegend 2024 toe! 

Wijzelf hebben rustig aan gedaan met kerst, en hebben vooral veel gezinstijd gehad. Door de aller-schattigste puppies konden we sowieso (8 weken lang!) nergens heen. Het gaf ons de broodnodige rust en gezellige familie momenten.

In deze blog willen we jullie bijpraten over de afgelopen tijd en een aantal uitdagingen met jullie delen. 

De boerderij

In november hebben we een week lang een conferentie in Malawi gevolgd over Voedselbossen in een gebied en klimaat vergelijkbaar met dat bij ons. Een prachtig, paradijselijk uitziend project, in een land volledig kaalgekapt, met gigantische armoede (erger dan Zambia!). Dit project van Tree of Life (onze Nederlandse partnerorganisatie) draait nu 8 jaar. De bodem is super vruchtbaar en produceert dan ook ongelofelijk veel groenten en fruit. De dorpelingen zien er gezond uit, er is (ruil)handel ontstaan, en via de kerk en clubjes krijgen mensen het evangelie te horen, en krijgen ze training in biologische landbouw methoden. We zijn er enorm geïnspireerd van terugkomen. Bekijk dit filmpje om het met eigen ogen te zien: 

Onze limiterende factor op dit moment is ‘tijd’. Tijd om de Agro – Forestry plannen grondig uit te rollen. Jan is direct aan de slag gegaan, maar het tempo ligt laag. We bidden om een extra paar handen die dit praktisch willen gaan vormgeven. We vertellen onszelf echter ook dat slakken uiteindelijk ook hun bestemming bereiken 🙂

De schapen zijn weer door een ronde van ‘blue tongue’ gekomen. Een enkeling is er nog verzwakt van, maar we hebben geen enkel dier verloren. Als een schaap eenmaal deze ziekte heeft gehad is het immuun voor de rest van zijn leven. Dat is wat we willen natuurlijk! 

Met de paarden gaat het goed. Het is een hoop teken trekken in dit seizoen, maar daar tegenover staat dat er heerlijk veel en divers te eten is voor ze. Lekker een beetje vet op die botten! 

Onze sla afnemer heeft goedkopere sla elders gevonden. Behoorlijk balen, maar we zoeken verder naar een oplossing. Met de legkippen en vleeskippen gaat het goed. Het verzorgingsritme zit er goed in bij het personeel. 

Vanmiddag hadden we een gezellig persooneelsfeest met al het personeel en hun familieleden. Lekker eten, spelletjes, een springkussen en een kerstcadeau; het was een hele gezellige dag!

Kantu en Priscilla misten we helaas op de teamdag en deze foto.

Het Counseling Center 

Kantu en Angela, twee Zambiaanse jonge dames, gaan vanaf januari parttime voor Elyada Center werken. Priscilla, een vrijwilliger met een goede baan bij de regering, komt langzij op trainingsdagen. Alle dames en Roos hebben een online training gevolgd uit Namibië. Trauma Healing Network Namibië heeft ons team namelijk met open armen verwelkomt, en wil ons helpen en bijstaan bij de verdere uitwerking van de visie van Elyada Center. 

Het mooie is dat deze organisatie precies dezelfde visie heeft als wij, alleen zijn zij er 12 jaar geleden mee begonnen. Zij zijn dus een hoop ervaring en materialen (in Afrikaanse context!!) rijker. Een zegen om van hen te mogen leren! Naast deze online cursus (waar we tot maart nog stages voor moeten lopen), volgen de dames ook de Zambiaanse variant van een counselors opleiding. Deze bestaat uit een maand theorie en 3 maanden praktijk in een locale kliniek. Een van de dames moet ook haar laatste jaar middelbare school nog afmaken. Als alle papiertjes binnen zijn, kunnen we iedereen officieel laten registeren en mag er legaal gecounseld worden. En dat is alleen nog maar de praktische route. Emotioneel is er ook nog het een en ander te verwerken en vergeven, aangezien hier praktisch niemand zonder serieuze kleerscheuren opgroeit, zeker vrouwen niet. 

Midden December hebben we met z’n allen weer een netwerkdag gehost voor allerlei soorten counselors uit Kabwe. Veel nieuwe gezichten weer! Deze netwerkdagen hosten we eens in de drie maanden omdat we merken dat er een enorme behoefte is aan toerusting en simpelweg gehoord/gezien worden. Daarnaast is het zo goed voor organisaties om van elkaars bestaan te weten! 

Ook ben ik, Roos, begonnen met het counselen van een aantal individuen. Dit is behoorlijk buiten mijn comfort-zone, aangezien ik niet opgeleid ben om een traject van A-Z te begeleiden en nog weinig ervaring heb in de begeleiding van traumaverwerking. Je kunt echter niet altijd maar boeken blijven lezen over het onderwerp… Leren zwemmen doe je niet aan de kant, maar in het water… Deze ervaringen zal ik overigens hard nodig hebben als ik over een aantal maanden de andere counselors zal gaan begeleiden. 

Eén keer in de maand mogen we ook kerk/small group vieren in het counseling center met mensen die ook een ministry hebben of werken in een zendingsorganisatie. Veelal mensen die het niet op kunnen brengen om 4 uur in een locale kerk ‘te geven’ omdat ze de zondag hard nodig hebben om te ontvangen en bij te tanken. Deze groep (zo’n 30 man) is een enorme zegen, ook voor ons eigen geestelijk leven en gevoel van community! We zijn dankbaar dat we ons gebouw daarvoor kunnen gebruiken! 

Gezin 

Als je onze kinderen een beetje kent, dan weet je dat het geen enorme outgoing kinderen zijn, en over het algemeen zeer tevree zijn met hun rustige wereldje op de boerderij en in Kabwe. 

Des te stoerder was het dan ook dan ze alledrie mee deden in een Christmas Play en daar zelfs nog van genoten ook! Als klap op de vuurpijl zijn ze ook nog een aantal dagen op een outdoor adventure kamp geweest. Ondanks dat ze daar niet alles even leuk vonden, zijn het wel heel belangrijke ervaringen voor onze homeschool kids, en zien we hen groeien in zelfvertrouwen! 

De laatste maanden kampen we (en met name Roos al voor langere tijd) met darm issues. Onderzoeken hiernaar zijn gaande, evenals dieet aanpassingen om te kijken wat er mis is. 

We danken God voor alles wat er gebeurd in en door Elyada Center. We hebben een groeiend verlangen naar Gods kracht door ons heen (want vanuit eigen kracht gaan we niet ver komen!). En ook een behoefte om zelf veerkrachtiger te worden. Dat zijn beide diepe processen, waar we graag prioriteit aan willen geven in 2024. Dit zodat we wijze leiders voor onszelf, ons gezin en de organisatie kunnen zijn. We bemoedigen elkaar om meer tijd te nemen voor stille tijd, sport, zelfreflectie en creativiteit. Het gaat met vallen en opstaan hoor, maar wel met langzame vooruitgang. Want remember, ook de slak komt uiteindelijk op z’n bestemming aan! 🙂 

We bedanken jullie voor jullie trouwe support en steun. We nemen dat niet licht op, en zijn er ontzettend dankbaar voor. Op naar 2024, in geloof en vertrouwen dat er weer veel mooie dingen gaan gebeuren. 

Hartelijke groet van alle Vuurtjes,

Jan & Roze, Yaelle, Eloïse en David 

P.s. Hier volgen nog wat losse foto’s van de afgelopen maanden.

Onderweg naar Malawi 3 nachtjes in een National Park

Groetjes van ons allemaal!! X

Even wisselen van planeet

Inmiddels zijn we alweer bijna twee weken in Zambia. Met slechts een half etmaal in de lucht, verwisselden we zomaar de ene planeet voor de andere. Want zo voelt het. Twee totaal verschillende werelden. Beide thuis en zo vertrouwd. 

Drie maanden Nederland zorgde ervoor dat we weer konden verbinden met de cultuur, het tempo, het verkeer, de mode, familie en vrienden, etc. De kinderen zijn 6 weken naar school gegaan en – na de eerste opstart uitdagingen – vonden ze alle 3 hun draai erg goed. We zijn super trots op hen!!  

Wij hebben ons verhaal mogen vertellen in verschillende kerken, kringen en op de meet & greets. Ook hadden we twee heerlijke familieweekenden, waar het voor onze kinderen een feestje was om (nieuwe) neefjes en nichtjes te ontmoeten. Ook is Jans oma overleden in deze periode. Verdrietig, maar ook fijn om bij de begrafenis te kunnen zijn.

En nog een familieweekend met de Bosjes!

Door even op afstand naar de dingen te kunnen kijken zagen we in dat we afscheid moesten nemen van het op korte termijn financieel op eigen benen staan van Elyada Center. We hebben hier heel hard aan gewerkt, maar het is tot noch toe niet gelukt. Dit was onbewust toch echt een bittere pil voor ons. Het had zo cool geweest als het echt gelukt was om nu, na bijna 4 jaar, het counselingsdeel te kunnen laten draaien vanuit het boerderij gedeelte! Maar de realiteit is anders. Dit inzicht laat ons ook nadenken over belangrijkere winst dan financiële winst.

Concreet betekend het dat we het streven naar financieel succes nu even loslaten (doet nog steeds zeer hoor..), snijden in activiteiten die weinig opleveren, maar wel veel energie (van Jan) kosten, en meer uren gaan steken in het counselen van individuen en groepen. 

Tijdens ons verlof heeft Daliso, onze farm manager en hoofd – counselor, besloten ergens anders zijn geluk te beproeven en zijn ontslag ingediend. Deze en volgende week staan er om die reden meerdere sollicitatiegesprekken gepland met nieuwe counselors. We zijn benieuwd wat daar uit gaat komen, helemaal omdat de counseling-aanvragen binnen blijven stromen. Iets waar we graag samen met Zambiaanse counselors mee aan de slag willen gaan. 

Al met al: onze tijd in Nederland was goed. We hebben goede voornemens in hoe we de dingen aan willen pakken en welke veranderingen we in ons leven en op de farm willen aanbrengen. We zijn er weer klaar voor om stap voor stap, taak voor taak, verder te bouwen aan de missie en ons leven in Zambia. We vonden het heel fijn om zovelen van jullie te ontmoeten, al hebben we helaas lang niet iedereen kunnen spreken! De gesprekken die we hebben gehad, waren goed voor ons hart!

Geen mens kan zijn leven alleen leven. We hebben elkaar zo hard nodig. Dat is ook een les die we in onze jaren in Zambia hebben geleerd. Ook nu, kregen we na aankomst in Zambia, een week lang iedere dag een maaltijd. Iedere keer van een ander gezin. Zes jaar geleden zouden we veel moeite hebben gehad met het ontvangen daarvan (‘We zijn toch niet ziek?!’) maar nu accepteren we – met veel dankbaarheid – de liefde, de community én de maaltijden. Het is GOED om weer terug te zijn op deze planeet! 

Shalom,

De Vuurtjes

Sneeuw!!! Een verhoring van de gebeden van de kinderen! 😉

NB: We hebben een vacature voor nieuwe zendingswerkers voor Elyada Center online geplaatst. Delen wordt heel erg gewaardeerd! 

In Nederland!

Lieve mensen,

We zijn in Nederland! Eigenlijk waren we twee weken geleden al geland, maar we hebben de afgelopen weken stiekem vertoefd in Frankrijk met Roos haar ouders 🙂 Er even helemaal uit, voordat de afspraken en presentaties in Nederland beginnen. In Frankrijk zijn we weer een beetje gewend geraakt aan de enorme keus in de supermarkten (kaas, pesto en zalm; glorie!), rechts rijden op de keurige wegen, en de opmars van de string-bikini….

Een meer zonder krokodillen!
Een bos zonder slangen!

De komende 2,5 maand hebben we al een hoop afspraken gepland staan, zullen we veel van onze supporters ontmoeten, spreken in kerken, en onze schouders onder de fondsenwerving zetten. Twee familieweekenden, met ons beider familie, staan gepland en natuurlijk zullen we ook op ontdekkingstocht door Nederland gaan; treinen, musea, kastelen en speeltuinen; we hebben er veel zin in! 

Al met al zien we ernaar uit om onze Nederlandse wortels te (her)ontdekken, familie – en vrienden relaties te verdiepen en te vertellen over ons werk door middel van presentaties, meet & greets en persoonlijke gesprekken. 

Een paar data om in de gaten te houden;

Meet & Greet NUNSPEET –> 20 augustus van 14.00 uur tot 16.00 uur aan de F.A. Molijnlaan 163

Meet & Greet MOERKAPELLE –> 13 augustus van 15.00 uur tot 17.00 uur aan de Rottedijk 6

We nodigen je van harte uit ons hier te ontmoeten! Laat ons hier even weten met hoeveel personen je wilt komen. 

Lijkt het je leuk om ons uit te nodigen om een presentatie te geven in jouw kerk, gemeente of club? Neem dan zeker even contact op, en bekijk als voorproefje dit filmpje (of stuur dit filmpje door naar mogelijk geïnteresseerden!).

Een kennismakingsfilmpje over ons werk en ons gezin!

Op de Farm gaat het goed. Daliso onze farm manager en counselor, vindt het spannend de hele toko drie maanden te runnen, maar het is ook een goede leerervaring voor hem! Gelukkig is er whatsapp om een vinger aan de pols te houden en mee te denken in beslissingen die genomen moeten worden. De buitenkant van het tweede medewerkershuis is trouwens bijna af!

Drone beeld Juni ’23 met dank aan Gerard v. Asselt
Bouwen aan een duurzame financiële toekomst.

We zien ernaar uit om Zambia, de Farm en de missie dichterbij te brengen voor iedereen die hart heeft voor dit project, en hopen dan ook velen van jullie persoonlijk of op de meet & greets te ontmoeten!

Heel hartelijke groet van alle Vuurtjes! 

Liefs!

Een (dag)boekje open..

‘Wat is die lucht?’ vraagt Jan. ‘Oh, waarschijnlijk zijn de buren weer plastic aan het verbranden’ antwoord ik achteloos.

Het is alleen vreemd dat het vermeende vuurtje van de buren buiten niet te ruiken is. Binnenin ons huis is de lucht inmiddels niet meer te harden. Snel halen we alle stroom overal af. Maar waar komt die lucht vandaan? Twee weken geleden had Jan de laadregelaar van het solar -systeem in de keuken opgehangen. Dit zodat we beter zicht zouden hebben op geschikte wasmachine en stofzuiger momenten. En op deze stralende, zonnige, vroege ochtend, bubbelt het apparaat in kwestie. Ja, je leest het goed: het bubbelt en smelt! Terwijl alle knoppen uit staan! Met trillende handen trekt Jan er een aantal snoeren uit, biddend dat er geen grote blauwe vlam zal uitslaan en hij niet onder stroom zal komen te staan. 

Wat een geluk dat we thuis waren, anders had er binnen een paar uur geen huis meer gestaan!

Another day in the office in Zambia. Helaas is dit geen unieke gebeurtenis. De problemen met pompen en het solar systeem zijn werkelijk onuitputtelijk. Iedere keer gebeurd er wel weer iets waardoor we dagenlang geen stroom of water hebben. 

Vorige week pakte we onze koffers in, om een weekje op vakantie te gaan naar Lake Kariba. Juist op dat moment weigerde het solar systeem dienst, waardoor we de hele inhoud van de vriezer en koelkast bij vrienden in de vriezer moesten doen.

Ondanks deze nare start van de vakantie, zijn we er wel een week tussenuit geweest! En dat is ontzettend bijzonder, omdat we ruim een jaar niet weg konden. Dat dat nu eindelijk weer kon, doet een mens reflecteren op het afgelopen jaar…

We begonnen afgelopen jaar met een wonder; een werkvisum voor Roos! Maar voordat we maar een stap richting de opbouw van Elyada Center konden doen, brandde 80% van de Farm af. Niet veel later belandde Yaelle in een rolstoel. Maanden van pijn en onzekerheid volgden. Vervolgens brak ik, Roos, mijn arm en pols en kneusden mijn ribben zodanig, dat ik maanden uit de roulatie was. Nog steeds heb ik iedere dag pijn en kan ik sommige activiteiten zoals typen en groenten snijden maar met moeite doen. De dag voordat ik uit het gips mocht, verdraaide Jan zijn rug, wat resulteerde in 7 maanden pijn en heel, heel veel op bed liggen. Daar bovenop kregen we voor het eerst in 5 jaar te maken met financiële tekorten, wat een grote druk op ons en de Farm legde.

Daar komt de altijd aanwezige stress van leven in een andere cultuur bij. En de aansturing van de Farm, het aannemen en laten gaan van personeel en alles wat altijd maar kapot blijft gaan in dit land… Zoals vanmorgen een smeltend apparaat in onze keuken. Bij tijd en wijle was het gewoon teveel. 

Veel mensen hebben de afgelopen periode gevraagd of het niet beter is dat we terug komen naar Nederland, voorgoed, of voor bepaalde tijd, in verband met bovenstaande issues. En ondanks dat die vragen begrijpelijk zijn, is dit niet wat we wensen. Het afgelopen jaar heeft ons sterker gemaakt en ons overtuigd van de noodzaak om hier te blijven. 

Want ondanks alle tegenslag, is Elyada Center van de grond gekomen.  

We waren verre van sterk de afgelopen periode, maar met onze ‘paar broden en visjes’ heeft God iets groots gedaan. En daarom willen we hier blijven. We hebben zoveel geloof en verwachting voor de toekomst. Niet omdat wij het allemaal voor elkaar zullen boksen, maar omdat het zo duidelijk is dat God iets aan het doen is!

Waar gaan we ons mee bezig houden de komende periode?

Voor ons persoonlijk ligt er de lichamelijke uitdaging van fysiek sterker worden. Yaelle met haar voeten, ik met mijn pols en Jan met zijn rug. Verder werken we hard aan de PR (je vindt ons op Instagram en Facebook onder de naam @elyadacenterzambia) en bouwen we verder aan Elyada Center. De uitdagingen op de Farm zijn van andere orde…

De overheid heeft besloten het minimum salaris met 130% te verhogen vanaf a.s. augustus. Een verandering die zorgt voor veel ontslag op (boeren)bedrijven. Wij kunnen dit niet over ons hart verkrijgen en dus hebben we besloten om iedereen 50% te korten op hun uren. Niemand heeft daar een probleem mee, want ieder personeelslid gaat meer verdienen en hoeft daar maar de helft van de uren voor te draaien! Voor ons resulteert het echter in een enorme uitdaging. De Farm maakt nog steeds geen winst en we waren al aan het snijden gegaan in activiteiten die bijna niets opleveren, zoals de stop van de prachtige groentetuin, die nu volledig overwoekerd is (zie foto’s).

Nu moeten we nog meer gaan snijden en op andere vlakken juist gaan investeren om winst te kunnen gaan draaien. Een voorbeeld daarvan is de bouw van verrijdbare buitenhokken voor de vleeskippen.

Naast dat we de schouders onder de fondsenwerving zullen gaan zetten de komende periode, gaan we ook actief op zoek naar 1, liefst 2 (internationale) stellen die vrijwillig mee willen bouwen aan Elyada Center. Op deze manier hopen we de nabije toekomst van Elyada Center (waar de Farm nu onder valt) te borgen, en zelf niet leeg te lopen op alle uitdagingen die er voor ons staan. Overigens zijn we erg blij met Daliso, aangenomen als part-time Farm Manager en Part- Time counselor. 

Ik, Roos, heb een artikel geschreven over therapie met paarden voor het Tree of Life Blog. Mocht je het leuk vinden om te lezen, klik dan hier.

We danken iedereen voor de altijd aanwezige betrokkenheid en steun en hopen velen van jullie over een aantal maanden live te zien! Mochten er door deze blog vragen in je opkomen; stel ze gerust. We beantwoorden ze graag! En komt er iemand in je gedachten die met ons mee zou kunnen bouwen, stuur deze blog dan even door!

Dan rest ons nog wat mooie foto’s van bijzondere en gewone momenten van de afgelopen periode.

Heel hartelijke groet, Jan & Roze, Yaelle, Eloïse en David!

Van Werven Recycling doneerde genoeg geld om een tweede personeelshuisje te bouwen en de pomp te vervangen.

Samen met het team is Jan een dag naar een conferentie van Foundations for Farming gegaan in Mkusi. Dit was enorm samenbindend voor het team en erg inspirerend!

Onze twee grootste paarden kregen een nieuwe naam. Black Hawk (links) heet nu Boaz and V8 (rechts) heet nu Yakin.

We zijn zo blij dat het counselings gebouw nu helemaal af is, en we groepen kunnen ontvangen, zoals bijvoorbeeld deze groep counselors van een plaatselijke NGO.

Omdat we maar bruin water bleven houden, is het borehole eens flink doorgespoten!

You are under arrest!

Nou, dát is een zin die je niet graag horen wil! 

Donkere wolken pakken zich samen…

De dreiging tot opsluiting, op een blacklist komen én een enorme geldboete betalen, daar werd niet mee gedreigd naar ons toe, maar naar Roos haar ouders in hun laatste dagen in Zambia. Torenhoge stress bij ons, maar de ouwelui bleven redelijk relax, en dachten dat ‘de soep niet zo heet gegeten zou gaan worden als opgediend’.  

Maar wij kennen de verhalen van hoe heet die soep wel degelijk gegeten wordt, en weten hoe de gevangenissen er hier uit zien…Na vreselijk stressvolle dagen, werd op wonderlijke wijze, gratie verleend aan Roos haar ouders en ging onze hartslag weer in een normaal ritme slaan. 

Wat was er mis gegaan? 

De administratie was niet op orde. Er miste een stempeltje in hun paspoort, en dat had grote gevolgen. 

De boel op orde krijgen‘ is eigenlijk wel een goede samenvatting van de afgelopen maanden. Maar voordat we daar dieper op ingaan, hier eerst een leuk filmpje met allerlei interessante momenten uit de maand December.

Sinterklaas, Kerst, komst van Aad en Johanna, Teamdag in Mulungushi
Ons team, inmiddels (Feb 2023) uitgebreid met Daliso en Sylvester.
Sydney (rechts bovenin) heeft ontslag genomen.

Begin December kregen we de indruk dat God tegen ons zei we alle perzen moesten stoppen. Niet verder gaan, maar onze administratieve, financiële en praktische zaken op orde krijgen. And so we did. 

Al maanden hadden we 14 uur per dag geen stroom. Ontdooien van de vriezer, rotte melk, iedere avond kaarsen… Geen probleem voor een week of wat, maar het begon echt z’n tol te eisen. En daarom hebben we dankzij een kerstgift nieuwe batterijen kunnen kopen voor ons solarsysteem. Wat een heerlijkheid om je telefoon gewoon te kunnen opladen ’s avonds en een boekje te lezen bij lamplicht! Verder hebben we alle contracten met werknemers opnieuw geschreven en ingediend, iets wat al een jaar op onze ’to do’ lijst stond. We hebben een succesvolle fondsenwervingsactie op touw gezet voor Elyada Center. Stapels bonnetjes heeft Jan in ons administratie systeem ingevoerd. De belasting voor 2022 is geregeld en we hebben veel geklust aan ons huis (eindelijk tegels in de douche!), en aan het counselingscentrum. Dit laatste met de hulp van ons bezoek uit Nederland natuurlijk! 

De tijd met Roos haar ouders (6 weken) en broer (9 dagen) was fantastisch. Los van bovenstaand immigratie debacle, hebben we genoten van onze tijd met hen. De kinderen hebben alle aandacht opgezogen en eten nu bij iedere lunch weer hagelslag op hun brood 🙂 

Op locale schapenjacht om deze te kruisen met onze vleesschapen uit Zuid Afrika.

Het is goed om de dingen meer op orde te hebben. Zoveel van wat hier gebeurd ligt buiten onze macht. Dus dat wat in onze macht ligt (so we think) moeten we gewoon geregeld hebben, om ruimte te hebben voor onverwachte tegenslagen en problemen. En daar hebben we dus hard aan gewerkt de afgelopen periode. Want onder boetes en gevangenisstraffen blijven wij niet zo kalm als Roos’ ouders… 🙂

Dit nieuwe jaar zetten we onze schouders onder het vergroten van onze draagkracht. Zo hebben we Daliso (32, ex-militair, verpleegkundige, counselor) aangenomen. Hij zal veel van Jans taken op de Farm over nemen en gaat het gezicht zijn van Elyada Center naar (overheids)instanties.

Daliso, na een coachingsessie met Avelie.

Ook hebben we ons aangesloten bij de Nederlandse stichting Tree of Life International. Een prachtige organisatie die qua visie volledig bij ons past. De kennis en contacten die zij in huis hebben, vergroten ons netwerk en slagkracht. Voortaan zullen onze giften ook via deze organisatie gaan lopen. Al onze supporters krijgen daar nog specifiek bericht over. 

Verder hebben we de data van ons verlof vast gezet (half juli – eind sept) en regelen we therapie voor onszelf en onze kinderen in die periode, om wat dieper in te gaan op stressvolle dingen die we hebben meegemaakt in de afgelopen 5 jaar.  We rennen geen sprint hier, maar lopen een marathon. Eentje die we graag nog jarenlang vol vitaliteit en kracht willen lopen. 

Op dit moment heeft Jan nog steeds erg veel last van zijn rug en zijn de issues in Roos haar pols en duim ook nog niet opgelost. Door onze draagkracht te vergroten, hopen en bidden we, dat de draaglast minder zwaar zal voelen en dit mag gaan bijdragen aan volledig herstel! Bidden jullie daarvoor mee? 

Oh, en laat je niet afschrikken door bovenstaand bijna-achter-de-tralies- verhaal hoor! We hebben ons lesje geleerd, en zowel Roos haar ouders, broer als wijzelf LOVE Zambia!! En aangezien we nu een gastenhuisje hebben op de Farm… just saying.. 😉 

Veel liefs, 

Jan & Roos

Yaelle, Eloise en David 

Iedereen netjes op de foto met kerst!
David 7 jaar! Gevierd met een vader-zoon competitie middag 🙂

Verdubbelingsactie!

Hoi!

Even een kort bericht over de grootste fondsenwervings – actie die we ooit gedaan hebben!

We werven fondsen voor de inrichting van het counselingsgebouw en voor de salarissen van vier fulltime hulpverleners voor de komende twee jaar. In onderstaande flyer lees je alle informatie! Online delen van deze actie wordt enorm gewaardeerd, te meer omdat het een VERDUBBELINGSACTIE betreft; iedere euro wordt er dankzij NewSpring Development twee! Hoe gaaf?!

Als je de flyers hard-copy ergens wilt uitdelen, kunnen we je flyers toesturen; just let us know! Onderaan dit blog vind je tevens de flyer in PDF formaat.

Leuk weetje: op het moment van schrijven zitten we al op 25% van het benodigde bedrag! Help je mee? Maak je belastingaftrekbare gift over op NL44RABO 0129858498
t.n.v. Stichting NewSpring Foundation o.v.v. ‘Elyada Center Zambia’.

Enorm bedankt en een hartelijke groet uit Zambia!

Veranderingen

Tijd voor een update uit Zambia!  Pop wat popcorn, want de meeste van de nieuwtjes kun je zien in onze filmpjes 🙂

Enkele dagen na ons laatste blog, terwijl we nietsvermoedend in de bush reden op weg naar het Mulungushi-meer, brandde 80% van de Farm in een paar uur af. Terwijl we strammig uit de auto stapten op onze vakantiebestemming, kwamen er op onze telefoon heel erg zwarte foto’s binnen gedruppeld. Een buurvrouw had juist deze hete, winderige dag besloten haar veld te branden en ondanks onze 5 meter firebreak, heeft haar vuur onze Farm kunnen aansteken.  

Drie jaar bodemverbetering, in een uur weggevaagd. De paddocks van de paarden en 2 km dripline weggesmolten in de intens hitte. Het is echt een wonder dat alle mensen, dieren en gebouwen nog overeind staan. Ons personeel (Toevallig die dag 14 man i.p.v. de gebruikelijke 4..) en de buren hebben keihard gewerkt om te redden wat er te redden viel. 

Jan had juist twee weken daarvoor de eerste worm ontdekt in de bodem. Iets wat hij met grote vreugde deelde, omdat de grond totaal levenloos was toen we hier begonnen. 

Dankzij giften kunnen we al het materiële goed vervangen (waarvoor dank!), maar die miljoenen beestjes in de bodem.. die waren onvervangbaar. 

Half in / uit de auto, besloten we niet terug te gaan naar Kabwe, omdat we er op dat moment tóch niets meer aan konden veranderen. Een kleine week later kwamen we aan op een zwartgeblakerde Farm en maakte we dit filmpje:

Achteraf is het interessant om te zien hoe onze schok en frustratie binnen een paar dagen al omsloeg in ‘Ok, wat is het plan?’. We zetten onze schouders er weer onder en gaan door. ‘Het is wat het is’, is hier een veelgehoorde uitspraak. Ook wij gebruiken die frase vaker en vaker. We laten ons niet ontmoedigen. God heeft een plan en daar moeten we op vertrouwen.

Prio 1: Hooibalen kopen, nu al ons gras verbrand is.

Een dikke week later maakten we een volgend filmpje. Boordevol nieuwtjes over het wel en wee op de Farm!

Jan is helaas begin september door zijn rug gegaan door een cementzak van 50kg nét even verkeerd te tillen. Tot op heden kan hij alleen wandelen en liggen. Staan en zitten is te pijnlijk. Erg frustrerend als je veel wilt doen, maar verplicht op je bed moet liggen. 

In onderstaande vlog verteld Jan daar wat over, terwijl hij ook laat zien hoe ver het is met de bouw van het counseling gebouw. 

De komende tijd gaat onze focus liggen op het afmaken van het counseling gebouw, en op fondsenwerving voor salarissen van hulpverleners. Elyada Farm maakt helaas nog geen winst waarmee die salarissen betaald kunnen worden. Het spreekt voor zich dat we hier verandering in proberen aan te brengen. Maar omdat iedere opschaling weer investeren betekend, gaat het allemaal niet zo snel. 

Van dit soort hokken zouden we er graag nog tientallen willen bouwen!

Daarom hebben we besloten om voor vier hulpverleners twee jaar lang fondsen te werven. Binnenkort hoor je daar meer over! 

Al met al zijn we lekker bezig op de Farm, met de homescholing en gaan er ook de nodige uurtjes zitten in fysiotherapie, tientallen oefeningen en rust voor Jan, Roos en Yaelle. De kinderen hebben ook flink nare virusjes doorgemaakt de afgelopen weken.

David moest daarvoor zelfs even opgenomen worden in het ziekenhuis omdat hij in rap tempo aan het uitdrogen was. De kids zijn er allemaal nog wiebelig en zwakjes van, dus we doen het rustig aan en zien vol vertrouwen uit naar gezondere tijden!

Sydney draagt zijn kennis over aan Raymond..
… die door Sydney’s vertrek nu de nieuwe groom gaat worden.
Liefs van ons allemaal!