Over ons

Familie van Vuuren
Wij zijn Jan en Rozemarijn van Vuuren. Zeven jaar getrouwd en trotse ouders van Yaelle (5), Eloise (3) en David (1,5).

Over Jan
Jan is ondernemer en bedrijfskundige. Hij is generalist, creatief, open-minded en houdt ervan allerlei dingen te onderzoeken. In Mercy House in Zambia hoopt Jan een bijdrage te kunnen leveren in het meer zelfvoorzienend maken van het project. Er is een lap grond, er zijn leergierige tieners en er is visie voor kleine bedrijfjes. Wanneer je Jan over deze dingen hoort, beginnen zijn ogen te stralen en kan hij niet wachten om in Zambia te gaan wonen en werken. Herstel van mensen, hoop voor kinderen, toekomst voor tieners, maar ook herstel van de landbouwgrond, vindt Jan een prachtige combinatie. Hij hoopt veel te leren van het bestaande foundations for farming project en natuurlijk van alle locale boeren. Hobbies van Jan zijn natuurlijk rommelen in zijn tuin, een kampvuur, stoeien met zijn kids en goede vriendschappen.

Over Roos
Rozemarijn (Roos) is creatief therapeut en heeft de afgelopen jaren ervaring opgedaan met de inzet van paarden in de hulpverlening. In Mercy House wil ze haar talenten inzetten om de kinderen die daar komen te zien opbloeien ondanks de ellendige start in hun leven. Mercy House is een plek in Kabwe waar dagelijks ruim 60 kinderen komen uit de armste delen van de stad. De kinderen kampen met trauma’s, verlies of hechtingsproblematiek. Hierdoor kunnen deze kinderen niet functioneren op een reguliere basisschool. De medewerkers van Mercy House proberen de kinderen bij te spijkeren in de gaten die er gevallen zijn in hun ontwikkeling, zodat ze uiteindelijk weer mee kunnen komen in het reguliere Zambiaanse schoolsysteem. Dit wordt o.a. gedaan door therapie, aangeboden door lokale counselors. Een geweldige kans voor Roos om meer te leren over counseling in Afrikaanse context! Roos wordt blij van tekenen, chocola, goede gesprekken en lekker wegdromen in een mooi boek op de bank.

Yaelle, Eloïse en David

Yaelle (5 jaar) is een slim, gevoelig, vrolijk meisje. Ze kan urenlang concentreren wanneer ze tekent of de mooiste creaties tevoorschijn toveren met smeltkralen. Yaelle vindt het heerlijk haar energie kwijt te kunnen in buiten spelen met de buurkinderen, overal op en in klimmen en natuurlijk trampoline springen!

Eloïse (3) is ‘rechtstreeks van de prinsessen-academie in ons gezin gerold’, zeggen we weleens tegen elkaar.

Ze houd van tutten, jurken, make-up, zingen en dansen. Eloise geniet wanneer ze erop uit kan gaan, maar kan ook uren spelen met poppen, haar keukentje en David, in haar eigen verzonnen verhalen.

David (1,5), onze jongste spruit, is zo ondeugend als zijn ogen doen vermoeden. Muren vol kalken met stift, keukenkastjes leeg trekken, weglopen overal waar hij komt, contact zoeken met iedereen, die maar naar hem kijken wil… Never a dull moment in the life of David! We genieten van hem, maar overwegen ook een tuigje en een pin voor in de grond te kopen 😉

Geschiedenis en toekomst
Het verlangen om in het buitenland te werken hebben wij (Jan en Roos) altijd al gehad. Beide hebben we een aantal jaren ervaring in de zending / hulpverleningsprojecten opgedaan, zowel los van elkaar als samen. De afgelopen twee jaar hebben we ons gericht op ons vertrek naar Eden, een weeskinderen dorp in Zimbabwe. Vanwege de onstabiele situatie daar, hebben we biddend besloten naar Zambia te gaan, omdat we daar ook onze visie kunnen leven en tot zegen kunnen zijn voor kinderen en tieners met minder kansen dan wij.

Een Bijbelgedeelte dat al levenslang met ons allebei meereist en erg tot ons hart spreekt komt uit Jesaja 58:

6 Is dit niet het vasten dat ik verkies: misdadige ketenen losmaken, de banden van het juk ontbinden, de verdrukten bevrijden, en ieder juk breken?
7 Is het niet: je brood delen met de hongerige, onderdak bieden aan armen zonder huis, iemand kleden die naakt rondloopt, je bekommeren om je medemensen?
8 Dan breekt je licht door als de dageraad, je zult voorspoedig herstellen. Je gerechtigheid gaat voor je uit, de majesteit van de HEER vormt je achterhoede.

Jezus kwam dit doen hier op aarde, Hij bracht herstel en Zijn voorbeeld mogen we volgen. Gelukkig is het criterium om dit te doen niet dat we geschikt zijn, maar slechts beschikbaar. Zo willen wij ook naar Zambia gaan; gewone mensen, een gewoon gezin, die fouten maken, ook wel eens sacho zijn, niet bijzonderder of dapperder dan anderen. Een gezin dat simpelweg God wil liefhebben en hun naasten als henzelf.