Yes! Update van de Vuurtjes!

Zo… daar zijn we weer! Eindelijk, terug van weggeweest. Was lekker rustig 😉 Maar we hebben nieuws!

Kort na onze laatste update kregen we bericht uit Zimbabwe. De politieke spanningen lopen op door de verkiezingen volgend jaar zomer. Het effect hiervan is een onstabiele veiligheidssituatie. Zo zijn er verschillende bedreigingen geweest aan Eden teamleden. Het leiderschapsteam vind deze situatie geen goede start voor ons jonge gezin en raadde ons aan eind 2018 of begin 2019 pas te komen, mits al het stof is neergedwarreld.

Dat was wel even slikken; we moeten ons vertrek naar Zimbabwe uitstellen. Maar wat gaan we dan doen? Iets opzetten in Nederland? Of naar een vergelijkbare plek in zuidelijk Afrika om ervaring op te doen? Een ding was ons in ieder geval helder; we willen snel duidelijkheid, want we willen ergens aan gaan bouwen, iets helpen te herstellen, of dit nu gaat om mensenharten of om de natuur. Die visie voor herstel zit in ons hart en wil eruit!

Door het proces van de afgelopen 3 jaar, hebben we geleerd wat we te bieden hebben, wat we nodig hebben en wat onze grenzen zijn. We besloten om met deze kennis biddend langs vier organisaties te gaan die ons aanspraken. Geen match betekende dat we in Nederland zouden blijven, omdat we niet langer willen leven zonder echt iets op te bouwen.

Organisatie 1 viel vrij snel af, ondanks de prachtige trainingsmogelijkheden. Organisatie 2 paste perfect in onze visie, ook een weeshuis, net als Eden, maar dan in Zambia. Helaas zijn weeskinderen hier het enige wat er in overvloed is. Kinderen die gebrek hebben aan alles. Ondanks dat dit enorm aan ons hart trok, zien we in, dat deze vorm van pionieren op dit moment niet haalbaar is voor ons. We hebben iets nodig waar we de transitiefase kunnen doormaken van Nederlandse omstandigheden, naar een Afrikaanse levensstijl. Daarnaast hebben we ontzettend veel te leren in (Roos) hoe gaat counseling in zijn werk in deze cultuur? En (Jan) wat zijn effectieve manieren om in dit klimaat voedsel te verbouwen en hoe kun je hier locale mensen in trainen?

Bij de derde organisatie, Operatie Mobilisatie (OM), was het raak; Een family friendly plek, een plek waar we getraind kunnen worden, ervaring kunnen op doen en onze visie kunnen leven; kwetsbare kinderen/tieners begeleiden op weg naar zelfstandigheid  op geestelijk, emotioneel en praktisch gebied. Op dit moment zitten wij midden in de aanmeldingsprocedure. Zo hebben wij volgende week een dag (!) testen en gesprekken bij Intransit in Amersfoort voor een psychologisch veerkracht assessment. Zodra onze aanmelding definitief is zullen we meer vertellen over het waar, wat en hoe.

Het voelt voor ons echt als een bevalling. We zijn zo lang ‘zwanger’ geweest van alle plannen. De laatste loodjes waren het pittigste en ‘de baby’ ziet er ook anders uit dan we hadden gedacht, maar het is goed. We zijn blij en zien uit naar de ontwikkeling van deze baby, ondanks al het wennen, de gebroken nachten, de drukte… Bij onze 3 ‘echte kinderen’ was het het allemaal waard. Dan zal dat bij dit kindje vast ook zo zijn! 🙂

We houden jullie op de hoogte!

Liefs,

Jan en Roos

12 antwoorden op “Yes! Update van de Vuurtjes!”

  1. Mooi om te lezen. God weet wat jullie nu nodig hebben.
    Wat een mooie foto!
    Be Blessed!

  2. Mooi nieuws! Fijn dat er nu een concrete focus is. Dat geeft hopelijk ook energie. Veel succes met het traject!

  3. Mooi hoor. OM is jullie niet onbekend, dacht ik. Benieuwd idd waar dit (ook letterlijk) allemaal toe gaat leiden. Spannend wel weer. Bedankt voor de update.

  4. Super gaaf Jan en Roos. Gefeliciteerd met dit kindje 🙂 en succes met wat nog komen gaat.
    Mooi om te lezen dat er nu weer duidelijkheid om jullie pad is gekomen om weer vooruit te kijken en te bouwen!

Reacties zijn gesloten.