Wervelstorm

Lieve familie en vrienden, 

Het lijkt alweer maanden geleden dat we velen van jullie gezien hebben! De tijd in Nederland is omgevlogen en voor we het wisten maakten we alweer lange werkdagen op de Farm. 

Gortdroog en snikheet: ‘Kom op jongens, lachen!’ (Uiteraard heeft niemand daar zin in :))

Een paar dagen terug begon het ineens heel hard te waaien. Voor we het wisten raasde er een wervelstorm door onze tuin, die alles wat in zijn route lag, mee nam de lucht in. Een aantal kleden vlogen zo hoog en ver, dat we ze nog steeds niet hebben terug gevonden! Anyways, dat gevoel van ‘je staat erbij en kijkt ernaar’, dat gevoel hadden we een beetje de afgelopen weken.

Maar voordat we daar verder op ingaan, willen we heel graag dit vlog presenteren over onze laatste dagen op de Farm voordat we op verlof gingen, over ons verlof en onze terugkomst. Veel kijkplezier! 

Een vlog over ons vertrek, ons verlof en terugkomst in Zambia!

De goede voornemens om regelmatig te vloggen, sabbat (compleet vrije dag) te houden, meer tijd voor zelfreflectie nemen, etc. zijn in rook opgegaan zodra het vliegtuig Zambiaanse grond raakte. Daar zijn we niet heel trots op en dat waren we ook zeker niet van plan. Maar soms lopen de dingen anders. We verwachten dat er een iets rustigere periode aan zit te komen. En zo niet, dan wordt het een mooie uitdaging in grenzen stellen…

Het is momenteel erg heet (40 graden in de schaduw) en de enorme hoeveelheid muggen, kakkerlakken, spinnen, motten en kevers in huis is ook niet heel helpend voor de ontspanning. We hebben nog geen horren, dus alles wat buiten leeft, leeft ook binnen. We wachten met smart op de verkoelende regens.

Beauty! (en totaal ongevaarlijk)

Hierbij een greep uit de dingen die we (met ons team) gedaan hebben en wat we meegemaakt hebben de afgelopen tijd: 

Er worden momenteel stallen, een schuurtje en een carport gebouwd. Al deze gebouwen, inclusief ons huis, moeten geverfd worden voor de regens komen. Ook hebben we extra hekken geplaatst, om de kippen en paarden buiten de groentetuin te houden.

Ons huis is geverfd, nu de rest nog.

We hebben een kapotte pomp vervangen met een tweedehands goedkoper model. Helaas geeft deze nu ook kuren. Waarschijnlijk zullen we binnenkort dus een fikse uitgave hebben voor een goede, nieuwe waterpomp.

Ook moest het gras-hek om ons huis heen gestut worden met extra palen (veel laswerk).

Weer een kraan kapot…

Leiding in de keuken gesprongen en gerepareerd, opnieuw beton gegoten.   Lekkende leiding in de badkamer vervangen, opnieuw afgesmeerd met beton en geverfd. Lekt nu weer.. . Andere leiding in de badkamer is gesprongen, waardoor die kraan nu buiten gebruik is (oh, wat baalt Jan soms van de kwaliteit van de bouwmaterialen die hier voor handen zijn!).

Jan heeft veel gesprekken gevoerd met de community aangaande een weg. Waar moet de weg komen en wie betaald er mee? Dit moet allemaal klaar zijn voor de regens, willen we bereikbaar blijven.  

Wij eten twee keer per week nshima (maispap) en groenten mee, met het team op de Farm.

Onze timmerman en wat ons betrof- toekomstig- Elyada – Farm – teamlid hebben we moeten ontslaan bij gebrek aan betrouwbaarheid.  Nieuw teamlid, Meneer Jons, aangenomen met een proeftijd van 3 maanden. 

We hebben gehoord dat onze huidige beste vrienden vertrekken uit Kabwe en terug gaan naar Zuid Afrika eind November. We waren helemaal kapot van dit nieuws, omdat we erg close met hen geworden zijn de afgelopen periode. Wederom een pijnlijk afscheid dus.  

Gerjonne met ‘Miss Miracle’

Gerjonne, onze nieuwe vrijwilliger (7 maanden) verwelkomd en (een beetje) wegwijs gemaakt. Zie hier Gerjonne’s eerste vlog over haar vrijwilligerstijd bij ons in Zambia. 

We hebben paardentransport geregeld (niet zo makkelijk als in NL!) en de paarden eindelijk opgehaald.  Het kost tijd om de paarden te laten wennen aan hun nieuwe omgeving. Er gebeuren regelmatig kleine ongelukjes (staldeur eruit getrapt, paard in een goot gerold, een wond op een been door in een hek te rennen,etc.) Langzaamaan wordt alles wat ‘paard proofer’…

Miss Miracle en Avelie wennen aan hun nieuwe omgeving

Verder hebben we de round pen afgebroken, vervoerd en opnieuw opgezet (en geverfd) in onze eigen wei.  Het leren behandelen van de kwalen van de paarden; abcessen, ontstekingen door teken, ontstoken ogen, kuch, opgezwollen buik, mank lopen, zijn allemaal dingen die Gerjonne en Roos leren.

De hoefsmid, dierenarts, vaccinaties, ontwormen, voer … ‘De weg’ vinden op dit gebied blijkt op dit moment veel tijd te kosten. We zijn blij dat we beginnen met maar twee, wat oudere paarden. Na 1,5 jaar verwaarloosd te zijn, is alles wat we hen wel kunnen bieden een upgrade.

De hoefsmid op bezoek

We hebben veel rondleidingen op de Farm gegeven voor nieuwe en bestaande klanten. Iedere vrijdagmiddag hebben we persoonlijke ontwikkelingstrainingen voor het personeel gegeven. Jan heeft wekelijkse coach gesprekken gevoerd met de Farm Manager Sydney.

We hebben visie gesprekken gevoerd en gebeden met onze locale board members. Ons board zet ook lijntjes uit in de zoektocht naar een geschikte Zambiaanse counselor.    

We hebben 50 nieuwe legkippen verwelkomd om aan de immer stijgende vraag naar eieren te kunnen voldoen.

We hebben tot twee keer toe gestrande reizigers opgevangen in onze gastenkamer.  We zien een kans in het bouwen van een gastenhuisje (Airbnb) en zijn begonnen met deze plannen concreter maken.

Onze ‘nieuwe’ auto met lier en al. Laat de regens nu maar komen!

We hebben de beslissing genomen om het land op persoonlijke titel (en met persoonlijk geld) te kopen. Juridisch moeten we dit allemaal nog vast laten leggen. Ook hebben we een nieuwe (voor ons) auto gekocht (Prado uit 1998, 8 seater) zodat we niet vast komen te zitten in het regenseizoen en we meer mensen kunnen vervoeren. Dit betalen we ook vanuit ons spaargeld en is net als de aankoop van het land geen giftgeld. 

Chicken tractor a la Joel Salatin, made by Bas

Nederlandse vriend Bas is nog een kleine week geweest om praktisch te helpen klussen. Ondanks zijn malaria heeft hij een mooie kippentractor in elkaar geknutseld en hebben we genoten van zijn gezelschap.  We hebben 50 kuikentjes besteld voor in de kippentractor, wat dikke, vette, biologische vleeskippen gaan worden; een nieuw product voor de Farm waar veel klanten reikhalzend naar uitkijken!

Daarnaast zijn alle vaste activiteiten van de Farm (compost maken, groenten en ei productie, bezorgingen, betalingen, administratie, etc. ) en ons gezinsleven (incl. basketbal-, muziek- en zwemlessen) ook allemaal gewoon door gegaan. 

Al met al was het ontzettend druk de afgelopen tijd. Toch merken we elke dag dat God voorziet. Dat betekend niet dat we nooit meer van zulke intensieve periodes zullen hebben, maar we merken wel dat God ons echt geeft wat we nodig hebben!

Neem Gerjonne. God wist dat de paarden veel training en zorg nodig hadden. Wij hebben die tijd op dit moment niet, Gerjonne wel.  

Gerjonne is, naast dat ze druk in de weer is met de paarden en het werken op de Farm, ook een enorme zegen in ons gezin. Iedere dag leest ze 30-60 minuten voor aan de kinderen. Haar aanwezigheid ‘flowed’ heel fijn in onze familie en we verdenken David ervan dat hij verliefd is op haar 🙂

Liefde gaat door de …duckies voorlezen!

Ook zijn we al deze tijd gezond geweest op een kleine ‘stomach bug’ van Yaelle na. Een absoluut dankpunt! Waar we ook heel dankbaar voor zijn is dat de familie Van Asselt weer terug is in Kabwe. Het blijft bijzonder om een ander Nunspeets gezin in Kabwe te hebben en we zien uit naar alle playdates die de komende tijd gaan volgen. 

Een van onze grootse behoeften (gebedspunt dus!) is Gods wijsheid, leiding en timing in de opzet van Elyada Center. Onze hoofdfocus is het vinden van de juiste counselor(s) nu. We hebben, samen met ons board, een heel aantal lijntjes uitgezet en we zijn benieuwd wie we gaan ‘vangen’ en hoe de passies van deze personen de toekomst van Elyada Center (deels) zullen gaan bepalen. 

We sturen iedereen veel liefs vanuit Zambia en we hopen binnenkort wat vlogs te posten die wat meer beeld geven aan al die gele tekst in dit blog 🙂 

Bedankt voor jullie geduld en support! 

Lieve groet,
Jan, Roos, Yaelle, Eloise en David