Geen ideale situatie. Of toch wel?

Een paar dagen terug hebben wij op een locale kerstmarkt passievruchten verkocht. Helaas niet afkomstig van onze Farm, maar wel vóór onze Farm. Ons enige doel; geld verdienen. 

Passievrucht of Granadilla. Het water loopt je in de mond, toch?

En daar sta je dan. Drie man sterk, plus een aantal kleverige (er werden ook suikerspinnen verkocht), bezwete kinderen. De hele dag. In 45 graden Celsius. En ja, we hebben goed verkocht. Voor Zambiaanse begrippen hebben we bijna een maandsalaris verdiend! 

35 hele euro’s.

Daar kunnen de paarden een week brokken van eten…

Verkoop van passievrucht (granadilla) en eieren op een locale kerstmarkt

Wij leven in twee economieën. Eén waarin we soms uit-eten gaan en naar een zwembad en er in één dag een Zambiaans maandsalaris doorheen jagen. En één waarin we met 3 man een hele dag passievrucht staan te verkopen en blij zijn met 35 euro winst. 

Iedere dag zijn we ons bewust van die bizarre ongelijkheid tussen de twee werelden die elkaar constant raken. Onze Farm-manager moet rond komen van 55 Euro per maand. Maar hij betaald hetzelfde als wij voor zijn boodschappen. Behalve dat hij dus geen geld heeft voor WC papier, voor melk, voor fruit, voor tandpasta, voor maandverband voor zijn vrouw en luiers voor zijn baby. Dingen die wij toch echt wel classificeren als ‘eerste levensbehoefte’. 

Maar ook bouwmaterialen, meubels en keukenspullen hebben vergelijkbare prijzen als in Nederland. Voor ons is dit geen probleem omdat wij een ‘Nederlands salaris’ hebben. Maar voor onze Zambiaanse vrienden is dit een constante uitdaging. Ja, de baan bij ons helpt. Geen twijfel over mogelijk. De kinderen van al onze werknemers kunnen naar school. Er zit een dak op hun huis, en soms zelfs een echte deur, i.p.v. een gordijn, voor de ingang van hun (modder)huisje. Ook is iedereen apetrots op het feit dat ze een baan hebben en genieten ze hierdoor aanzien in hun community.

Met Kerst vieren we dat Jezus naar deze aarde is gekomen en op een plek kwam die verre van ideaal was. De levensomstandigheden van onze werknemers zijn verre van ideaal. Mijn hart is verre van ideaal. Maar Jezus komt. Hij verbindt zich met chaos, met armoede, met gebrek, met verwarring, met onrecht. Hij verbind zich met jou, met mij en met onze Zambiaanse broers en zussen. Hij komt. En blijft. 

En dan, vanuit die verbinding, zetten we één stapje vooruit. Eén stapje. Geen 100. Geen 10. Eén stapje. Samen met Hem. Een hart dat iets minder druk met overleven is. Een huwelijk waar iets meer liefde en respect is. Een maag die iets voller is. Een huis dat iets steviger is. Kinderen die iets beter gekleed gaan. Een telefoon mét beltegoed. Iets meer ruimte om te ademen. Iets meer rust in ons hart. Die ene stap ziet er voor iedereen anders uit. 

Jezus kwam om jouw en mij Leven te geven. Het maakt niet uit wat ons startpunt is. We wensen iedereen die ene stap met Hem deze Kerst.

Bedankt dat jullie ons zo trouw supporten en het mogelijk maken dat wij naast de mensen hier mogen staan en mét hen stapjes vooruit mogen doen, ieder vanuit ons eigen (verre van ideale) startpunt! 

Graag attenderen we jullie op onze Sponsor-Een-Paard Actie! Bekijk onderstaand filmpje om (nooit eerder vertoond!) beeldmateriaal te zien van meer dan 5 jaar geleden. En bekijk hoe die droom nu werkelijkheid aan het worden is. Delen in je netwerk wordt super gewaardeerd!

Onze paarden zijn co-therapeuten in de counselingsessies die plaats vinden op Elyada Farm. Op dit moment stopt (vrijwilliger) Gerjonne veel uur in de training van de paarden en beginnen de counselings-aanvragen binnen te druppelen. Omdat we ons richten op de arme mensen (de bovenklasse gaat naar Lusaka voor therapie), gaan we hier geen geld mee verdienen. Sterker nog; paarden houden kost een hoop geld. Door een paard te sponsoren, verlicht dit de financiële druk op Elyada Farm. Daarnaast is het natuurlijk een ontzettend gaaf idee, dat dankzij jouw financiën, deze specifieke vorm van therapie aangeboden kan worden in Zambia, of all places! 

Als laatste hebben we nog een heel leuk vlog (al zeggen we het zelf :)) in elkaar geknutseld van de afgelopen tijd: 


Dat was het voor nu! Tijd voor het eten van een paar heerlijke passievruchten die over zijn gebleven 🙂 Een heerlijk Kerstfeest gewenst!

Liefs Jan, Roos & Kids 

Een muurschildering gemaakt bij een ministry voor gehandicapten in Kabwe
En weer zijn goede vrienden van ons voorgoed vertrokken uit Kabwe 🙁
Hartelijke groet uit Zambia!!
En tot de volgende keer!