Van Mango’s naar Maison ;)

Ons iedere-twee-maanden-een-blog-eruit-plan heeft dit jaar voor het eerst gefaald. Excuses daarvoor! Ga er maar goed voor zitten, want er valt veel te lezen en bekijken in dit blog 🙂

Een grappig klein filmpje over onze December / Januari vreugde; Mango’s!

In onderstaande update vertellen we alle ontwikkelingen tot en met eind januari:

Regenseizoen, vrachtwagens die vastzitten, afscheid Farm manager, nieuwe kalkoenen en lammetjes, Corona, etc.

Inmiddels zijn we alweer 1,5 maand verder. Wat is er in die tijd gebeurd?

We zijn verhuisd!!

Wat een klus was (en is) dat! We hebben besloten de komende 10 jaar niet meer te verhuizen 😉

Kijk mee hoe ons huis eruit ziet 1 dag voor de verhuizing.

We kunnen volmondig zeggen dat we als gezin nog behoorlijk in een transitie fase zitten. Iedereen moet zijn/haar draai nog vinden op deze nieuwe plek. Uit ervaring weten we inmiddels dat daar minstens een maand overheen gaat, dus we proberen zoveel mogelijk genade te hebben met onszelf en onze kinderen..

In onderstaand vlog (echt net vers van de pers!) kun je horen hoe onze eerste week is gegaan en kun je nogmaals ons huis van binnen zien en je verbazen over hoeveel werk er in 1 week verzet is 🙂

We hebben een nieuwe Farm Manager!

Nieuw personeel aannemen is altijd spannend, maar een nieuwe Farm Manager aannemen is dubbel zo spannend. So far, so good!

Sydney is een wijze man met een zachtaardig karakter. Hij leert graag nieuwe vaardigheden en zuigt kennis op als een spons. We danken God dat Hij Sydney precies op tijd op ons pad heeft gebracht. Sydney’s vrouw kookt iedere dag voor ons team. We zijn daarmee begonnen nadat we ontdekte dat praktisch iedereen alleen een avondmaaltijd eet. Nu iedereen lunch ‘van de zaak’ krijgen, werkt iedereen, en logisch ook, een stuk harder.

We hebben een Elyada Farm promotie filmpje!

Samen met een locale videograaf heeft Roos het volgende filmpje bedacht om nieuwe klanten aan te trekken. Geniet ervan!

Super toffe clip gericht op het aantrekken van locale nieuwe klanten.

Het produceren van meer groente heeft op een laag pitje gestaan. Maar, zoals Jan verteld in ons meest recente vlog, is de verwachting dat we de komende tijd flink gaan groeien!

Uitdagingen

We hebben veel uitdagingen op het moment. Zo zijn 3 van onze schapen recent door een onbekende ziekte doodgegaan. De buren verliezen ook veel koeien aan (waarschijnlijk?) dezelfde ziekte.

Ook geeft onze auto en trailer regelmatig problemen, waardoor we veel tijd kwijt zijn aan reparaties.

Zes van de twaalf kalkoenkuikens zijn dood gegaan.

We zijn, voor ons gevoel, nog zulke groentjes en leren gaande weg. Iets dat heel mooi klinkt, totdat je dieren ziet lijden en doodgaan.

Een andere uitdaging waar we (onverwacht) voor staan is de begeleiding van onze kinderen in het samen leven met onze buren. Onze kinderen zijn heel beschermd opgegroeid in Zambia. Het is voor het eerst dat ze zonder begeleiding uren lang spelen en kletsen met kinderen die bijna niets hebben, vaak alleen in de avond iets te eten krijgen en met allerlei motieven graag tijd met onze kinderen willen doorbrengen. Voor de kinderen is het lastig te begrijpen dat je beter niet je digitale speelcamera mee kunt nemen naar buiten en je beter niet kunt vertellen dat we gaan lunchen bij een restaurantje in de buurt.

De meeste kinderen zijn hier vanaf hun 8e blootgesteld aan seksualiteit (niet op een gezonde educatieve manier) en ‘het lichtje in hun ogen’ verdwijnt ook vaak rond die leeftijd. Ik, Roos, bid veel om wijsheid in wat ik voor deze kinderen (met name de wat oudere meisjes) kan betekenen en tegelijkertijd mijn eigen dochters kan beschermen tegen te vroeg, aan te veel ellende blootgesteld worden.

Vanaf een afstandje ziet deze foto er leuk uit… Maar er komt iets meer bij kijken dan op het eerste gezicht lijkt.

Dit was een kleine greep uit de gebeurtenissen en processen van December tot half Maart: van de Mango’s tot het nieuwe Maison, waar we hopelijk velen jaren met plezier mogen wonen.

Bedankt voor jullie gebed (hebben we hard nodig!) en betrokkenheid! Een heel hartelijke groet van ons allemaal uit Kabwe!

Jan, Roos, Yaelle, Eloise en David

2 antwoorden op “Van Mango’s naar Maison ;)”

  1. Dag Roos & Jan & kinderen,

    Veel filmpjes met veel info. Knap gedaan (mag ook wel eens worden gezegd, toch?). Vanavond nog even met de meiden kijken, dan zijn die ook weer ‘bij’. Groet van ons en wijsheid en zegen met jullie werk.

  2. grote bewondering voor jullie – ik wens jullie al wat nodig is op dit pad! liefs florentine

Reacties zijn gesloten.