Groei, zegen en kittens

‘Oh ja, ik moet morgenochtend weten hoe je de kasten in de slaapkamer wilt hebben en hoe de badkamer eruit moet gaan zien.’ ‘Ok, ik hou ook van jou. Welterusten schat.’ 

Een huis bouwen naast onze normale werkzaamheden blijkt een uitdaging. We zijn er van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat mee bezig.  

Foto 1 december 2020

De bouwers zijn begonnen aan de binnenkant van het huis, terwijl andere mannen begonnen zijn aan het dak erop krijgen.  Al met al, verloopt de bouw redelijk vlot en hopen we dat deze drukke fase niet al te lang meer gaat duren en we snel kunnen verhuizen. 

Het is prachtig om te zien is dat de natuur helemaal tot leven komt met alle regens. Elyada Farm is fris groen nu. De schapen eten zich tonnetje rond 🙂 We wachten met spanning op de eerste lammetjes! 

In oktober hebben we voor het eerst break-even gedraaid en hebben we weer een paar nieuwe klanten mogen verwelkomen. Ondanks de (tijdelijke) drukte,  hebben we dus veel reden tot dankbaarheid! 

Overleg met Jameson, de Farm Manager.

Zoals de meeste van jullie wel weten is Roos twee weken in Nederland geweest om afscheid te nemen van haar oma. Mocht je gemist hebben waarom, kijk dan naar dit filmpje

Roos: ‘De reden dat ik naar Nederland ging was erg verdrietig. Maar ik kan oprecht zeggen dat ik zo dankbaar ben dat ik deze mogelijkheid had en dat ik nog een aantal kostbare uren met opa en oma kon doorbrengen. Ik bid dat oma zich, tot op haar laatste dag op aarde, ontzettend geliefd zal voelen door alle prachtige mensen om haar heen en in vertrouwen de oversteek mag maken naar haar grote Geliefde.’

‘Ik heb veel opgetrokken met mijn eigen gezin van herkomst en dan groeit het besef dat ik niet een los verhaal op dees’ aard ben. Ik ben een onderdeel van een lijn generaties. Ik voelde me heel Afrikaans met dit diepe besef 🙂 Hier beschouwd niemand zich als een individu op zich. We zijn allemaal verweven met elkaar en danken onze rijkdom (in de breedste zin van het woord) mede aan de generaties voor ons.’

Met volle koffers en een vol hart kwam Roos weer aan in Lusaka, waar de kinderen haar in de armen vlogen. Jan heeft bewezen alle rollen (vader, boer, meester, kok, etc.) met glans te kunnen vervullen. We zijn allemaal erg trots op hem! 

De laatste tijd zijn er veel mensen vertrokken uit Kabwe Zendelingen/Expat community. Het moeilijkste afscheid was dat van onze Duitse buren. Hun kinderen en die van ons waren als broers en zussen voor elkaar. Het is hartverscheurend om het verdriet te zien van de kinderen en voor Roos om haar beste vriendin te zien vertrekken. 

Nog een laatste maaltijd met elkaar in Zambia

Begin volgend jaar vertrekken er nog drie gezinnen waar we veel mee optrekken. We vinden dit allemaal een erg moeilijk aspect aan het leven hier. 

Nadat de buren vertrokken waren en onze tranen gedroogd, zijn we naar de supermarkt gereden en hebben we kattenvoer en kattenspeeltjes – wat we normaal, zonder al die emoties, nooit zouden doen 🙂 – gekocht. Vervolgens hebben we de kat van de buren en haar drie kittens in huis genomen. Wat een vreugde en troost; drie donsballetjes die allemaal kapriolen uithalen en gewoon zo ongelofelijk schattig zijn. Het is verre van een vervanging voor goede vrienden, maar het helpt een beetje in de verwerking.

Al met al worden teruggeworpen op ons gezin, onze roeping, onze vrienden en vriendinnen die hier nog wel zijn en bovenal op Gods goedheid en trouw. 

Om ons heen is alles groen. Overal is er leven en groei. (Dat vertellen we elkaar ook als we de hoeveelheid kakkerlakken en andere insecten exponentieel zien stijgen IN ons huis  dit seizoen :)) We weten dat het leven hier in Zambia niet altijd makkelijk is, maar er is groei, er is zegen en er zijn kittens 🙂 

We danken jullie voor je mee-vertrouwen hierin en wensen jullie alvast een mooie december maand vol met momenten gevuld met Liefde. 

Prayermountain Kabwe

Hartelijke groet uit Zambia,

Jan en Roos, Yaelle, Eloise en David 

2 antwoorden op “Groei, zegen en kittens”

  1. Ha Vuurtjes, dank weer voor dit inkijkje in jullie leven. Gaaf dat er op zo veel fronten gebouwd wordt rond Elyada. Mooi dat Roos goed afscheid kon nemen van haar oma. Veel zegen … enne succes met alle kittens icm de hond 🙂

  2. Wow, wow, wow…. grote bewondering voor jullie! Alle beste wensen! veel liefs vanuit een waterig Ruinen!

Reacties zijn gesloten.