Metselen maar!

Eén voor één, steen voor steen.. Deze stenen, gemaakt van termietenheuvels, worden ons huis! Van dromen en schetsen, naar bijstellen, naar meer schetsen, naar de daadwerkelijke bouw. De bouwploeg kampeert vanaf morgen op Elyada Farm en werkt dan van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat aan ons nieuwe thuis. We hopen eind december te kunnen verhuizen! Een grote stap voor ons als gezin; vanuit ons comfortabele, westerse appartement in de stad, naar een ‘primitiever’, compleet off-the grid huis op het platteland. 

Net zoals de bouw van ons huis spannend voor ons is, voelde ook de start van Elyada Farm zo aan: Intrinsiek gemotiveerd, bemoedigd vanuit de Hemel, maar ook met knikkende knietjes en klotsende oksels.  Inmiddels zijn we een half jaar verder na ons verlof. Tijd voor een inhoudelijke Elyada Farm update! 

Mocht dit je niet zo interesseren, scroll dan verder naar beneden voor een gezellig kinderhoekje! 

Update Elyada Farm

De groentetuin groeit in vierkante meters evenals in productie. Ons klantenbestand telt 30 vaste klanten op dit moment. Drie hiervan zijn restaurants die veel salade ingrediënten afnemen. Inmiddels is de ei-en groenteproductie dusdanig stabiel en groeiende, dat we nu weer een aantal nieuwe klanten kunnen verwelkomen.

Over de producten is iedereen zeer tevreden en mensen zijn steevast verrast door de volle smaak van de groente, de lange versheid, vergeleken met de producten uit de supermarkt en hoe oranje onze eierdooiers zijn. Wel gaat er nog het een en ander mis in het bezorgen van de juiste orders aan de juiste mensen. Het vergt veel training om alle denkbare scenario’s te doorlopen met ons personeel, maar het is ook heel mooi om te zien hoe snel iedereen leert en hoe het personeel hun weg leert vinden in het digitale bestel- en bonnetjes proces. 

We hebben in de afgelopen maand ook weer een nieuwe medewerker mogen verwelkomen: Mister Evans. Mister Evans heeft jarenlang met schapen gewerkt en groenten verbouwd voor een ander bedrijf. Hij heeft dus veel kennis en ervaring in huis en hij is erg benieuwd of biologisch boeren echt werkt 🙂 

Rechts Mister Evans die een infectie bij een schaap behandeld samen met Ramond, links.

Vanuit ons businessplan is ons doel om maandelijks met 20% in omzet te groeien. Dit zodat we over anderhalf jaar een gezond bedrijf zijn. Die targets hebben we steeds gehaald vanaf maart. De maand september overtrof alle verwachtingen met een een omzet die we pas in december dachten te behalen! 

Natuurlijk is het niet allemaal rozengeur en maneschijn, want we kampen nog steeds met een zeer verstoord ecosysteem en enorme arme grond. Dit kost tijd.. tijd.. tijd.. Maar de eerste tekenen van herstel zien we: lieveheersbeestjes, functionele wespen, meer vogels, etc. 

Ook hebben we flink wat stappen kunnen zetten in de juiste registratie van Elyada Farm en het openen van de bankrekening. Dit is iets wat in NL zo geregeld zou zijn, maar waar echt ontelbare uren in gaan zitten in dit land… Alle eer aan Jan 🙂

In dit vlog geven hij en David een rondleiding over de boerderij. Enjoy!

De komende maanden richten we ons op het opschalen van de groenten, starten we met het opfokken van vleeskippen en het optimaliseren van het bestel en lever proces. 

Daarnaast zal er ook tijd gaan zitten in de bouw en afwerking van ons huis en natuurlijk de verhuizing zelf. We zien er erg naar uit om ‘on site’ te wonen, om dichter op het werk en dierverzorging te zitten. 

BeRiChT vAn De KlEiNe vUuRtJeS 

Hoi, ik ben David. Het gaat goed met mij! Ik heb wel veel groeipijn in de nacht en eet veel groenten, dus ik wordt snel groter dan Eloise hoop ik. Ik ga twee ochtenden per week naar pre-school. De andere ochtenden doe ik school met mama of help ik papa op de Farm. Dat vind ik eigenlijk het leukste! Omdat het zo warm is, loop ik elke dag in alleen een zwembroek. Ik verzamel overal takken, om vuurtjes te maken. Helaas wil papa ze niet altijd aansteken. Alleen soms. Dan krijgen we er marshmallows bij. 

Hallo mensen in Nederland. Ik ben Eloise. Ik was zondag in Mulungushi en ik heb daar hele mooie stenen gevonden. Ik heb ze niet meegenomen omdat ik dacht dat het te zwaar was voor mijn armen. Ik kan nu zwemmen zonder bandjes. Met school gaat het goed. Ik vind dansen en jurken ontwerpen het leukste. Lezen vind ik nog wel moeilijk. Engelse les met juf Kara is echt easy peasy lemon squeezy. Ik mis Nederland en alle opa’s en oma’s. Ik hoop dat opa en oma Bos snel komen. 

Hallo, ik ben Yaelle. Ik ben op safari geweest en ik heb veel dieren gezien. Bijvoorbeeld: antilopen, zwijnen, olifanten, zebra’s, giraffen, buffels, krokodillen, nijlpaarden, apen en een luipaard. En ook heel veel mooie vogels. Ik had twee weken vrij, maar nu is school weer begonnen. Op vrijdagmiddag ga naar een knutselclub. Dat vind ik heel leuk. Ik ben altijd het langste bezig van de hele klas. En op maandagmiddag ga ik naar voetbal, maar dat was de afgelopen weken erg heet. Het is echt zomer nu. Gelukkig mogen we bijna iedere middag zwemmen bij de buren. En ik mis Nederland. Groetjes aan iedereen. Doei! 

Zoals Yaelle vertelde zijn we op onze eerste echte Safari geweest 2 weken geleden. Hiervan hebben we ook een filmpje gemaakt:

10 dagen op Safari met 3 andere gezinnen!

Zambia is zó mooi en de natuur onvoorstelbaar interessant! Aan het einde van dit blog zijn meer dierenfoto’s te vinden van onze safari, allemaal gemaakt door onze Noorse buren.

South Luangwa

We weten niet wat de toekomst zal brengen in het kader van Covid -19, maar er van uitgaande dat volgend jaar de dingen iets meer normaliseren, willen we de volgende oproep plaatsen:

VRIJWILLIGERS GEZOCHT!

We zouden het heel fijn vinden om vrijwilligers te verwelkomen in 2021 op Elyada Farm. We zoeken iemand die zelfstandig en enthousiast is en affiniteit heeft met business development. Het gaat om het uitdenken en uitvoeren van nieuwe geld opleverende initiatieven waar social media een belangrijke rol in zal spelen. Het effectief kunnen inzetten van Instagram/ Facebook om de lokale doelgroep te bereiken is dus een must. Verder moet deze persoon een teamplayer zijn en open staan voor (culturele) feedback. 

De tweede persoon die we zoeken is iemand die een aantal ochtenden per week les kan geven aan onze kinderen. Deze baan kan part-time zijn, maar ook gemakkelijk full-time gemaakt worden, door de middagen mee te draaien op Elyada Farm in een project naar keuze. Een leraren achtergrond is geen must, wel een liefde voor kinderen en ‘vrij onderwijs’ (montessori / unscholing / jenaplan / etc.). 

Kom en bouw mee!

Nogmaals: Zambia is prachtig! Vrijwilligers kunnen naast hun taken dan ook hun hart ophalen aan de vriendelijke cultuur de adembenemende natuur en al het moois dat Zambia te bieden heeft. 

Neem contact met ons op voor de mogelijkheden en verdere vereiste voor vrijwilligers. 

Een Zuid-Afrikaans, Noors, Duits en Nederlands gezin.

2 antwoorden op “Metselen maar!”

  1. Geweldig om te zien en te lezen hoe werk en ontspanning jullie gelukkig maakt en bevestigt dat jullie op de goede plek zijn!
    God hoefde alleen maar te spreken en alles was er. Jullie mogen de aarde bebouwen in Zijn kracht en onder Zijn zegen! Planten, voeden en nat maken. Hij geeft de groei!

    Wees gezegend en wees een zegen!

    Groetjes, Tineke

Reacties zijn gesloten.