‘Dit was niet een leuke dag!’

Lieve mensen,

We hopen dat het goed gaat met iedereen! Er is weer veel gebeurd de afgelopen tijd. In dit blog een update over Elyada Farm, ons nieuwe huis en onze verlofplannen. 

‘Dit was niet een leuke dag!’, aldus zoonlief aan het einde van een dag. Heel graag wilde hij meer afleveringen van buurman en buurman kijken, maar zijn strenge ouders vonden het bedtijd… ‘Lieverd, het leven gaat niet altijd om leuk’, hoor ik mijzelf zeggen. Boos kijkt hij mij aan, terwijl ik hem een dikke knuffel geef 🙂 Natuurlijk doen we ons uiterste best het leven van onze kinderen ‘leuk’ te maken, maar elke dag een leuke dag hebben is niet realistisch. 

Ook voor Jan en mij is het leven in Zambia niet altijd leuk. Sterker nog, we hebben meer niet-leuke dagen, dan leuke dagen. Wel hebben we meer goede dagen, dan slechte dagen. Het verschil tussen leuk en goed is belangrijk voor ons om te beseffen. ‘Gelukkig voelen/ genieten’ is iets anders dan weten dat je bent waar je moet zijn, trouw zijn in het kleine en doorzetten in het geloof dat iets mooier gaat worden. Herkenbaar?

Zoals jullie weten zijn we verhuisd de afgelopen tijd. Het stof is allemaal opgeveegd en onze meubeltjes staan op zijn plaats. Iedere zaterdag klussen we nog aan dingen als de WC’s, verlichting en gordijnen. Nog een paar weken en dan is het echt helemaal af hopen we. 

Bekijk hier hoe onze compost toilet bevalt…

Elyada Farm

Inmiddels hebben we 5 mensen fulltime in dienst, waarvan 1 nachtbewaker. Afhankelijk van de hoeveelheid werk komen daar gemiddeld nog twee dagloners bovenop. Doordat we nu op locatie wonen vinden er meer gesprekken gedurende de dag plaats, kan er veel beter getraind worden en hebben we eindelijk een regelmaat in de devotions, teamvergaderingen en persoonlijk-ontwikkelingings trainingen. 

Het was mooi om uitgebreid de tijd te nemen om de visie en de waarden van Elyada Farm te bespreken met het team. Sommige punten zijn niet erg Zambiaans, maar wel erg bijbels en daarom belangrijke waarden binnen het bedrijf. Iets om op terug grijpen in momenten van conflict of verwarring. 

Moeiten en verdriet

Roos haar oma is eind maart overleden. Dankzij de live-stream konden we toch een beetje bij de begrafenis zijn en dankzij veel WhatsApp belletjes voelden we ons deel van (het proces in) de familie. We zijn dankbaar voor oma’s leven en wat zij doorgegeven heeft aan de generaties na haar! 

Van andere orde, maar toch verdrietig is dat onze honden de lievelingskat van kinderen hebben vermoord. Ook zijn we meer dan helft van de schapen kudde kwijt geraakt, iets dat Jan erg raakte. Inmiddels weten we tegen welke medicatie de parasieten in de schapen resistent zijn en zijn de schapen die nog over zijn gelukkig allemaal weer gezond. 

Er zijn ook personeelsleden ernstig ziek. We ondersteunen hen waar we kunnen. 

Afscheid van Roodje was hartverscheurend.

Doordat er zoveel expat/zendelingen gezinnen vertrokken zijn uit Kabwe (en er geen nieuwe gezinnen voor in de plaats zijn gekomen), zijn we veel (grote!) klanten kwijt. Dit is terug te zien in de verkoopcijfers. Naast dat we meer klanten nodig hebben, hebben we ook wat tegenslag op het gebied van de productie van groenten. Nieuwe plagen en hongerige, ontsnapte schapen en kalkoenen hebben gezorgd voor veel verlies. Op het moment van schrijven wordt er een hek om de groentetuin gezet en experimenteert Jan met de biologische bestrijding van de witte vlieg in de cherry tomaatjes. 

Iedere dinsdag – en vrijdagochtend worden de bestellingen bezorgd in de stad.

Omdat we graag een maand naar Nederland komen in de zomer (en zo eventuele verkiezingsonrust in Zambia willen ontlopen) zijn we nu al begonnen met voorbereiden om een maand weg te kunnen. Dit gaat een grote test zijn in hoeverre Elyada Farm kan draaien zonder ons. 

Als laatste nog een leuk filmpje over ons Pasen in Kabwe en nog wat losse fotootjes. Tot de volgende keer weer! 

Lieve groet van alle Vuurtjes