Toekomstplannen van de Vuurtjes

Wij hebben 8 hectare land gekocht, waarvan we er 5 niet gaan gebruiken. We zouden graag zien dat dit gebruikt wordt voor landbouw en voor het houden van paarden. Is dat niet wat voor jullie? Deze vraag kregen wij afgelopen februari van Tim en Ashley, een Amerikaans echtpaar met 4 kinderen, dat al 11 jaar in Zambia woont. Lees in deze nieuwsbrief wat ons antwoord is op deze vraag en bekijk prachtige foto’s van de tijd dat Jan’s ouders op bezoek zijn geweest. Veel lees -en kijkplezier! 

Zoals jullie hebben kunnen lezen in ons vorige blog, is de visie waarmee we naar Zambia kwamen doorontwikkeld tot een verlangen om mensen uit het web van armoede te zien komen op alle gebieden in hun leven. Maar hoe willen we dit concreet vormgeven? Voor de ‘kijk generatie’ hebben we een filmpje in elkaar gezet. De mensen die liever lezen; ga er maar eens goed voor zitten!

Door te wonen en werken in Kabwe de afgelopen 1,5 jaar en onze werkervaring in Nederland, is het onze droom geworden om een biologische boerderij te starten volgens permacultuur principes. Dit om banen te creëren, duurzame relaties aan te gaan met werknemers en inkomsten te genereren voor onszelf en de coaching met paarden die we ook graag willen aanbieden op deze boerderij. Ons doel is om na 5 jaar volledig zelfvoorzienend te zijn (de boerderij en wij als gezin) en het coachen met paarden aangeboden kan worden vanuit de inkomsten afkomstig van de verkoop van groente, vlees en eieren. 

Goed, wij hadden dus al langere tijd een droom. Maar hoe en waar? Het was al snel duidelijk dat we ons contract met OM (wat eind dit jaar afloopt) niet gaan verlengen omdat de visie en aanpak van OM anders is dan de onze. Wat ons betreft betekend dit echter geen afscheid van onze collega’s en de kinderen bij Mercy House. Juist deze doelgroepen willen we uitnodigen naar de boerderij! Onze collega’s vonden het moeilijk te horen dat we weggaan, maar ze zijn erg blij dat we in Kabwe blijven en met hen willen blijven samenwerken.  

Maar vanuit waar? Land kopen was voor ons geen optie, omdat je hiervoor wettelijk 10 jaar in Zambia moet hebben gewoond. De vraag van Tim en Ashley, om samen met hen deze 8 hectare te gebruiken voor wonen en werk, kwam dan ook op een bijzonder passend tijdstip en is wat ons betreft een antwoord op gebed. Ons ‘Ja, dat willen wij!’, was een antwoord op de gebeden van Tim en Ashley om de visie die zij hebben voor hun land in vervulling te zien gaan! Gaaf toch?! 

Tim & Ahsley en hun kinderen

Ashley geeft haar kinderen thuisonderwijs en is een wandelend bibliotheek op het gebied van natuurgeneeskunde. Haar droom is om ooit een ‘herbal clinic’ te openen, maar eerst maar eens een huis bouwen op het nieuwe land. Tim reist veel door Zambia om dominees en politieteams te trainen in een praktische toepassing van bijbelse principes in problemen waar ze tegen aanlopen in hun werk. Tim en Ashley hopen 2021 te starten met de bouw van hun eigen huis. Dat betekend dat wij het eerste jaar ‘alleen’ op die 8 hectare wonen. Gelukkig goed beveiligd door elektrische hekken, een fulltime bewaker en onze super afschrikwekkende hond 🙂 

De afgelopen maanden hebben we, naast het werk wat gewoon doorging bij Mercy House, veel gesprekken met Tim en Ashley gehad, een businessplan geschreven en (ja echt!) ons eigen-te-bouwen-budget-huis geschetst.  

Vorige week is er een waterput geslagen op 100 meter en in de komende maanden zal er een weg worden aangelegd en zal alles met elektrische hekken worden afgezet. Zodra dat gedaan is kunnen we in principe gaan beginnen met de bouw van ons huis, zodra de gemeente de bouwtekening goedkeurt. 

Doordat bouwen niet handig is in het regenseizoen, komen we een paar maanden eerder met verlof: eind oktober dit jaar! Wij hebben daar al erg veel zin in! Mocht u/jij nog een huisje in de buurt van Nunspeet weten waar wij drie maanden kunnen verblijven, dan horen we het graag!

De komende maanden zullen drukke maanden worden. Om die reden hebben we in overleg met onze leider besloten wat minder uren in Mercy House te werken zodat we ons meer kunnen richten op het vormgeven van de plannen na OM. Er valt nog veel meer te vertellen, maar dit leek ons een mooi begin 🙂  Bedankt voor jullie meeleven en tot de volgende keer!

Hartelijke groet, Jan & Roos, Yaelle, Eloise en David. 

Tot ziens opa en oma! Bedankt dat jullie gekomen zijn!

6 antwoorden op “Toekomstplannen van de Vuurtjes”

 1. Mooie en bijzondere gebeurtenissen voor jullie!
  Gods liefdevolle zegen op jullie pad.
  Hartelijke groeten!

 2. Veel zegen op jullie nieuwe plannen toegewenst.
  Wat gezellig dat opa Dick en oma Dea zijn geweest.
  En nu uitzien naar oktober.
  Gods bescherming en sterkte bij alles.
  Hartelijke groet,
  Gerda Dijkstra.

  1. was een leuke tijd idd met onze ouders/ opa en oma. De kids kunnen niet wachten om in het vliegtuig te stappen en ze weer in NL te zien over een paar maanden!

Reacties zijn gesloten.