Nieuwtjes uit Zambia!

Hoi

Hartelijke groeten uit Zambia! 

Er zit iets heel moois in de pijplijn: het eerste Trauma Verwerking Weekend bij ons in Zambia! Een heel weekend therapie voor getraumatiseerde mensen die dat kei-hard nodig hebben. We zijn nu aan het voorbereiden en zien uit naar de mooie verhalen die we daarover mogen gaan delen in ons volgende blog, maar zover is het nog niet. 

Allereerst hebben we ongelooflijk tof nieuws! We krijgen vanaf a.s. September een juf uit Nederland! Deze Juf heet Mirjam Jonker en gaat ook part- time aan de slag als orthopedagoog binnen Elyada Center. Wow, wat een verhoring van meerdere gebeden! Mirjam werft haar eigen salaris voor de komende 2 jaar, en we zouden het ontzettend gaaf vinden als jullie haar financieel zouden willen helpen. Bekijk dit filmpje en lees het onderschrift voor meer informatie:

Door Mirjams komst (en een boekenpakket van de Driestar) is ‘het Middelbare School probleem’ opgelost. Omdat Mirjam ook Davids en Eloises school onder haar vleugels neemt, krijgen wij allebei ineens 2 uur extra (!!) in onze dag om te werken aan de boerderij en het center. Door haar te supporten, supporten jullie ons en de missie for sure! De kinderen vinden Mirjam erg aardig op de film en kunnen niet wachten haar te ontmoeten 🙂

Gezondheidsupdate Roos

Misschien had je er al iets over gelezen via een eerder blog, de gebedsapp of social media, maar ik, Roos, heb van november 2023 tot februari 2024 flink last van mijn darmen gehad. Ondanks dat het prettig is om eindelijk op mijn streefgewicht te zitten, was dit niet echt de manier waarop ik dat wilde bereiken 🙂 We zijn nog nooit zo vaak op en neer naar Lusaka gegaan voor allerlei onderzoeken, waaronder een endoscopie en een echo. Daarbij zijn er poliepen in mijn maag gevonden die verwijderd moeten worden i.v.m. een risico dat dit in kanker zou kunnen veranderen. De biopsies van de poliepen toonden verder geen vreemde dingen. Helaas hebben de poliepen geen enkel verband met diaree, waardoor we nog steeds in het duister tasten wat betreft de oorzaak daarvan. 

Aangezien het nu ietsje beter gaat is de huidige conclusie: Weer een maand afwachten en dan opnieuw alle afwijkende bloedwaardes onderzoeken. Als er niets verbeterd is, betekend dat verder onderzoek bij de internist. Ik heb me er maar bij neergelegd dat we waarschijnlijk nooit zullen weten welke parasiet/ bacterie ervoor heeft gezorgd dat ik bijna een WC heb versleten. We verwachten dat mijn lijf nu weer beter voedingstoffen kan opnemen en dat de komende maanden alle tekorten weer aangevuld kunnen gaan worden. 

Ziekte komt natuurlijk nooit uit, maar nu wel helemaal niet. We hebben heel januari in het bouwstof en de herrie gezeten, en zijn zelfs noodgedwongen een aantal nachten gaan kamperen bij het counselings centrum. We zijn op het moment van schrijven nog steeds niet klaar met verbouwen, maar als alles af is hebben we: 1) 24/7 elektriciteit, 2)  dan heeft Yaelle haar eigen kamer en 3) hebben wij ons kantoor in een apart hok, i.p.v in onze slaapkamer. Tot slot 4) hebben we het dak een aantal meter verlengd waardoor onze nachten wat dragelijker worden in het hete seizoen, aangezien de muren niet de hele dag meer blootgesteld zijn aan de zon. 

Boerderij & Center

Zoals we de vorige keer al deelden is onze sla-afnemer ergens anders gaan inkopen, en nu is helaas hetzelfde met de kippen gebeurd. We zijn nog zoekend naar een oplossing, want de inkomsten kelderen nu ineens behoorlijk. Gelukkig zien we de verkoop van passionfruit stijgen. Ook hebben we veel kampeerders gehad en hebben we ook een aantal reizigers mogen verwelkomen in onze ‘Get Away Room’. God voorziet dus, en we hebben het volste vertrouwen in Zijn zorg, maar er ligt wel een flinke klus om weer nieuwe klanten te werven voor onze producten. 

Met Elyada Center gaat het goed. In het trainen van de counselors gaat wel veel meer tijd zitten dan gedacht. Maar als we dan horen hoe ‘onze dames’ gesprekken hebben met mensen die het leven niet meer zien zitten en te horen hoe het begrip, de aandacht en het meedenken leidt tot nieuwe hoop en vreugde, dan kunnen we alleen God maar danken!

En dan de trauma weekenden!

We gaan op onze boerderij weekenden organiseren voor kleine groepen mensen (tot 20 man/vrouw) die lijden vanwege een trauma. Een team uit Namibië (getraind door o.a. de GZB) heeft ons online getraind en zal ons bij het eerste weekend in mei komen helpen! Ook zal er waarschijnlijk een team uit Congo aansluiten, om ook te leren hoe je deze trainingen geeft. Zij zullen dit vervolgens weer gaan uitrollen in Congo. Wij, ons kleine boerderijtje, mag een onderdeel zijn van een veel groter plan. En dat alleen maar door door deuren te wandelen die God voor ons heeft geopend; hoe gaaf! 

We verwachten dat dit weekend geestelijk en emotioneel veel impact gaat hebben en vragen je met ons mee te werken door hier de komende weken af en toe voor te bidden! Verder zijn wij aan het voorbereiden om onze locatie ‘groep-proof’ te maken. Dat betekend een extra douche en WC bijbouwen, de keuken afmaken en de aanschaf van tenten en matjes. Een kerk in Leidschendam is hier nu in de 40-dagen tijd fondsen voor aan het werven. 

Waar we nog geen fondsen voor hebben zijn de kosten die we maken per deelnemer. Aangezien die kosten bijna een Zambiaans maandsalaris bedragen is dit onbetaalbaar voor de deelnemers zelf. Nog los van het feit dat veel mensen geen baan hebben! We zullen iedereen wel laten bijdragen naar vermogen, maar dit zal gemiddeld op 2 tot 5 euro per persoon komen.

Daarom doen we een speciale fondsenwerving actie om 20 mensen te kunnen uitnodigen op zo’n Trauma Healing Retreat. De kostprijs per deelnemer is €50,- Dat is voor eten, drinken, snacks, overnachtingen en natuurlijk 2,5 dag training (incl. materialen) over wat trauma is, wat de effecten van trauma zijn en hoe je op een gezonde manier met je emoties kunt omgaan. Onder intensieve begeleiding gaan alle deelnemers aan de slag met hun eigen pijn, vergeven ze hen die hen pijn gedaan hebben, en laten ze los wat ze niet meer mee willen torsen in hun leven. Deze weekenden zijn life-changing en markeren vaak een enorm turning point in de levens van deelnemers!

Wil jij iemand, of meerdere personen de kans geven om te werken aan een trauma, en daarmee hun toekomst en die van hun kinderen? Maak dan je bijdrage over naar Stichting Tree Life, NL80RABO0129828459 te Ede o.v.v. Zambia Trauma Healing Training. We verwachten deze weekenden nog veel vaker aan te bieden in de toekomst, dus mocht er teveel geld binnen komen dan houden we dat apart voor het volgende weekend!

We hopen dat jullie onze update leuk en interessant vonden! We vinden het altijd leuk iets terug te horen! Mocht het verdere vragen oproepen, mail ons gerust. Een heel hartelijke groet uit Zambia van alle Vuurtjes!

P.S. Tot slot nog wat korte nieuwtjes en foto’s van bijzondere momenten van de afgelopen maanden.

De nieuwe roundpen is bijna af! De vorige was opgegeten door de termieten. Deze zal met gemak 15 jaar meegaan! Dank aan een bijbelstudiegroep in Bunschoten!

Zambia stevent recht op een hongersnood af. Door bijzonder slechte regens dit regenseizoen zijn heel veel boeren hun volledige oogst verloren. Zo ook veel van onze buren. Onze oogst gaat dit jaar ook veel minder goed zijn, maar wat een verschil maakt de planttijd! Je zaden in November in de grond hebben is wat hét verschil maakt tussen de planten op de linkse foto en op de rechtse foto! We maken nu al plannen om ons personeel en onze community dit jaar in al in oktober te gaan begeleiden zodat er OP TIJD gezaaid wordt. En wie weet kunnen we hen ook inspireren om de kunstmest en het vergif achterwege te laten. Want die planten op de rechterfoto hebben alleen koeienpoep gekregen, verder niets!

David is in Februari 8 jaar geworden! Zijn feestje bestond voornamelijk uit zijn hobbies: eten, fikkie stoken, nog meer eten, spelletjes en lasergamen 🙂

Begin Maart vierden we dubbel feest ter ere van Eloise haar 10e verjaardag! Eentje in Mulungushi en een paar dagen later een High Tea & Waterslide, samen met haar vriendinnetjes, in onze eigen achtertuin. Wat worden onze kinderen groot! We genieten echt enorm van deze leuke, bruisende fase in ons gezin!

In Mulungushi kregen de kinderen de kans om te leren waterskiën achter een boot van vrienden van ons. Als je Eloise een beetje kent, dan weet je wat een prestatie dit is voor deze dame! Volgens David was het ook echt niet gevaarlijk, omdat hij sneller ging dan de krokodillen 🙂

Vakantie op Zanzibar. Wat een kleuren! Foto: Alice van Asselt

Eind februari zijn we twee weken naar Zanzibar gegaan. Wat een prachtig eiland aan de Tanzaniaanse kust. We hebben genoten van het optrekken met de Familie van Asselt, de kleur van het water, de prachtige vissen en het heerlijke eten! De treinreis was ook echt een avontuur om nooit meer te vergeten!

Island vibes… Zanzibar is ZO anders dan Zambia. We waren echt even helemaal weg!
Zou de brug het houden? #rijdeningeloof 😉

De treinreis zou 2 dagen duren.. Maar TIA (This is Africa)…. 4 dagen later stapten we murw en stram uit in Kapiri, een station een uur rijden bij ons huis vandaan. But hey; we did it!! Wat een voorrecht om relatief dichtbij zulke mooie plekken te wonen! #dankbaar!

7 antwoorden op “Nieuwtjes uit Zambia!”

 1. heerlijk jullie berichten te lezen en wat fijn dat Mirjam komt ondersteunen. Ik steun graag jullie trauma weekend want wat doen jullie daar goed werk mee. sterkte met je gezondheid Roos en liefs voor jullie allemaal!

 2. Wat een hoop nieuws weer deze keer. En wat een prachtige foto’s! Het is jammer te lezen dat de verkoop van de groenten niet meer zo goed loopt. En met de kippen/eieren ook. En dan jouw gezondheidsproblemen Roos, echt balen voor je. Maar wat een doorzettingsvermogen hebben jullie, echt daar heb ik toch zo’n bewondering voor. Dat rotsvaste vertrouwen in God dat jullie hebben, daar leren wij van. Dank jullie wel voor deze mooie mail. En veel succes met alles wat jullie van plan zijn.

 3. Wat een ontzettend leuk verslag.
  En nu maar hopen Roos dat je je steeds wat beter gaat voelen.
  En nog van harte gefeliciteerd met de verjaardagen.
  De foto waar jullie in de zee staan, is zo mooi, dat je daar maar een poster van moet maken-;)
  Gr. Uit een koud en nat Nederland

  .

  1. Hoi Jan en Roos,
   Bedankt voor het uitgebreide verslag. Fijn om te lezen.
   Detail: wij merken dat de QR code niet (meer) werkt. Is daar wat aan te doen?
   Groetjes; Marit en Herman

Reacties zijn gesloten.