Even wisselen van planeet

Inmiddels zijn we alweer bijna twee weken in Zambia. Met slechts een half etmaal in de lucht, verwisselden we zomaar de ene planeet voor de andere. Want zo voelt het. Twee totaal verschillende werelden. Beide thuis en zo vertrouwd. 

Drie maanden Nederland zorgde ervoor dat we weer konden verbinden met de cultuur, het tempo, het verkeer, de mode, familie en vrienden, etc. De kinderen zijn 6 weken naar school gegaan en – na de eerste opstart uitdagingen – vonden ze alle 3 hun draai erg goed. We zijn super trots op hen!!  

Wij hebben ons verhaal mogen vertellen in verschillende kerken, kringen en op de meet & greets. Ook hadden we twee heerlijke familieweekenden, waar het voor onze kinderen een feestje was om (nieuwe) neefjes en nichtjes te ontmoeten. Ook is Jans oma overleden in deze periode. Verdrietig, maar ook fijn om bij de begrafenis te kunnen zijn.

En nog een familieweekend met de Bosjes!

Door even op afstand naar de dingen te kunnen kijken zagen we in dat we afscheid moesten nemen van het op korte termijn financieel op eigen benen staan van Elyada Center. We hebben hier heel hard aan gewerkt, maar het is tot noch toe niet gelukt. Dit was onbewust toch echt een bittere pil voor ons. Het had zo cool geweest als het echt gelukt was om nu, na bijna 4 jaar, het counselingsdeel te kunnen laten draaien vanuit het boerderij gedeelte! Maar de realiteit is anders. Dit inzicht laat ons ook nadenken over belangrijkere winst dan financiële winst.

Concreet betekend het dat we het streven naar financieel succes nu even loslaten (doet nog steeds zeer hoor..), snijden in activiteiten die weinig opleveren, maar wel veel energie (van Jan) kosten, en meer uren gaan steken in het counselen van individuen en groepen. 

Tijdens ons verlof heeft Daliso, onze farm manager en hoofd – counselor, besloten ergens anders zijn geluk te beproeven en zijn ontslag ingediend. Deze en volgende week staan er om die reden meerdere sollicitatiegesprekken gepland met nieuwe counselors. We zijn benieuwd wat daar uit gaat komen, helemaal omdat de counseling-aanvragen binnen blijven stromen. Iets waar we graag samen met Zambiaanse counselors mee aan de slag willen gaan. 

Al met al: onze tijd in Nederland was goed. We hebben goede voornemens in hoe we de dingen aan willen pakken en welke veranderingen we in ons leven en op de farm willen aanbrengen. We zijn er weer klaar voor om stap voor stap, taak voor taak, verder te bouwen aan de missie en ons leven in Zambia. We vonden het heel fijn om zovelen van jullie te ontmoeten, al hebben we helaas lang niet iedereen kunnen spreken! De gesprekken die we hebben gehad, waren goed voor ons hart!

Geen mens kan zijn leven alleen leven. We hebben elkaar zo hard nodig. Dat is ook een les die we in onze jaren in Zambia hebben geleerd. Ook nu, kregen we na aankomst in Zambia, een week lang iedere dag een maaltijd. Iedere keer van een ander gezin. Zes jaar geleden zouden we veel moeite hebben gehad met het ontvangen daarvan (‘We zijn toch niet ziek?!’) maar nu accepteren we – met veel dankbaarheid – de liefde, de community én de maaltijden. Het is GOED om weer terug te zijn op deze planeet! 

Shalom,

De Vuurtjes

Sneeuw!!! Een verhoring van de gebeden van de kinderen! 😉

NB: We hebben een vacature voor nieuwe zendingswerkers voor Elyada Center online geplaatst. Delen wordt heel erg gewaardeerd!