Casco huis en ministry; de inhaalslag

Hoogste tijd voor weer wat nieuws uit het verre en serieus koude Zambia!

VERBOUWINGSNIEUWS

Terwijl ik dit type hoor ik een hoop getimmer en geschuur, en gaat er iedere keer tot mijn frustratie een kat op mijn toetsenbord liggen. Dat laatste is totaal niet relevant, maar de omgevingsgeluiden geven wel antwoord op de vraag of onze verbouwing al klaar is. Nee dus. Na 6,5 jaar Zambia zouden we toch wel gewend moeten zijn aan het tempo en de aanpak, maar het blijkt nog steeds een uitdaging om diep adem te halen en mee te bewegen met ‘hoe de dingen hier gaan’. Wij zijn vier jaar geleden eigenlijk in een onaf huis getrokken, gewoon omdat we nog wat meer uitdaging in ons leven nodig hadden ;). Then, well… life happened en het afmaken werd (los van een klusje hier en daar) uitgesteld. En dat uitstel werd al snel maanden en jaren. Tot we begin dit jaar zeiden; ‘En nu is het klaar. De beuk erin!’ Sindsdien werken we iedere zaterdag en ieder vrij uurtje aan het afkrijgen van ons huis. 

INHAALSLAG

Ondertussen gaat ons werk natuurlijk ook door. We merken dat daar de laatste maand iets meer ruimte ontstaat. Ook op administratief vlak haalt Jan ‘onaf kluswerk’ in. Ook andere praktische klussen die nooit af waren op de Boerderij of het Counseling Center maken we nu klus voor klus af. Waar we de eerste jaren op Elyada Center ons volledig inzetten om niet te verzuipen, en constant brandjes aan het blussen waren, kunnen we nu de fundamenten nog iets steviger maken, en verder nadenken en bouwen aan het design van het huis, bij wijze van spreken.  Een prettige fase vinden we allebei!  Op de Boerderij werkt nu een fijn, ervaren en betrouwbaar team. Dat heeft letterlijk 4 jaar gekost. Voor de counseling is dat nog niet het geval. Nadat onze eerste counselor in oktober is vertrokken, hebben we deze maand een tweede counselor ontslagen en hebben we zodoende nu nog maar één vaste kracht in dienst. De investering, trainingen en gesprekken lijken een beetje zonde, maar aangezien deze mensen weer in hun eigen communities gaan wonen, maken zij op die manier impact met alles wat ze geleerd hebben in hun tijd bij Elyada Center. Het kost gewoon veel tijd en energie van onze kant om een goed en professioneel team neer te zetten. Laten we nu nét weer een training in geduld krijgen middels het klussen aan ons huis! 😉

Vrijwilligers en counselors van Elyada Center + Fatima uit Namibië
Trauma Healing Retreat leiding en deelneemsters

HEALING RETREAT

Een van de hoogtepunten van de afgelopen maanden was het Trauma Healing Retreat. Een heel weekend gefocust op leren omgaan met rouw, pijn en trauma. Fatima, een trainster uit Namibië kwam het programma runnen, met hulp van onze counselors en vrijwilligers. Wat een ge-wel-dig weekend was het! De deelneemsters sliepen in tentjes, kregen 3x per dag een voedzame maaltijd en leerden over trauma en de gevolgen daarvan, gezonde coping, ‘waar is God in dit alles?’, en mochten vergeving schenken en alles neerleggen bij het kruis. Zie onderstaand filmpje voor een impressie. De volgende Retreat staat alweer gepland voor September! 

3 DAAGSE TRAINING ‘BASIC COUNSELING SKILLS’

Naast de Retreat hadden we ook een driedaagse training georganiseerd genaamd: ‘Basic Counseling skills’. Wederom een training uit Namibië van Trauma Healing Network. Deze 3 dagen waren ook ontzettend gaaf en bijzonder. De kennis viel in super vruchtbare grond!

Een paar voorbeelden over welke vragen er leven onder coaches, counselors en social workers in Kabwe: ‘Hoe weet je of jezelf vastgelopen bent in het verwerken van een trauma?’, ‘Wat is het verschil tussen een geestelijke zorg en emotionele hulpverlening, en waar trek je die lijn praktisch?’, ‘Waar kunnen getraumatiseerde, autistische kinderen hulp krijgen in Kabwe?’, ‘Waarom zijn er zo weinig programma’s om mannen te helpen, vergeleken met het aanbod voor vrouwen?’, ‘Waarom lijkt het soms heel goed te gaan met kinderen uit misbruiksituaties?’, ‘Waarom lijken kinderen uit gezonde gezinnen zoveel minder veerkrachtig?’. ‘Hoe kunnen we jongens leren dat huilen ok is?’, etc.

Een kleine videoimpressie van deze training vind je hieronder:

Nu vraag je je misschien af, waarom counselors geen les krijgen op hun hogeschool of universiteit over deze dingen. Een beetje meer achtergrondinformatie:

Het certificaat ‘counselor’ krijg je in Zambia na 2 weken (2 uur per dag) theorie en 2 maanden stage lopen in een kliniek. In de kliniek begeleid je mensen die een positieve HIV/AIDS uitslag krijgen. De kennis en ervaring om echt te counselen is dus enorm beperkt! In Lusaka is een soort SPW-achtige opleiding van 3 jaar. En dat zijn de enige mogelijkheden in Zambia om scholing te krijgen in mentale gezondheid. Wij zouden dolgraag een psycholoog of psychotherapeut aan ons team toevoegen, maar die zijn letterlijk niet te vinden in Zambia! Het trainen van mensen moet dan ook echt van de grond af aan gebeuren. Iets wat mij, Roze, soms behoorlijk overweldigd. Daarom (en om meer redenen) zijn we zo dankbaar dat Mirjam Jonker ons team voor 2 jaar komt versterken als orthopedagoog. De planning is dat ze half September aankomt en dat zij naast het thuisonderwijs mee kan helpen in het trainen van én ons team, én mensen in Kabwe die meer willen leren over hoe ze gebroken mensen en kinderen kunnen begeleiden. (Volg Mirjam op @mir_on_mission)

In dat kader hebben we wederom een driedaagse training in de steigers staan, ook in September, volledig gefocust op kinderen en emotionele gezondheid. Deze keer willen we ook leerkrachten van locale scholen uitnodigen. Er zullen dus veel bezoekjes afgelegd gaan worden de komende maanden!

MEER NIEUWS

Een ander mooi nieuwtje is dat Elyada Center sinds begin juni 2 middagen per week te vinden is in het weeshuis dat vlakbij onze Boerderij gesitueerd is. De kinderen met de grootse problemen (veel drugsgebruik) worden nu 1 op 1 begeleid. We hopen dat we aan alle kinderen (meer dan 60!) een individueel counselingstraject kunnen aanbieden de komende jaren!

Een laatste nieuwtje is dat we back in business zijn! In ons vorige blog deelde we dat onze afnemers van kippen en sla elders hun heil hadden gezocht. Inmiddels hebben we een contract getekend met een lokaal restaurant en leveren we daar wekelijks 25 bevroren kipjes en tientallen kroppen sla af. Wat een zegen!

Ook zijn we verder aan de slag gegaan met het voedselbos, maar daarover meer in ons volgende blog!

Hopelijk heeft dit (erg lange) verhaal je weer bijgepraat over wat hier zoal gebeurd. Hieronder volgen nog wat foto’s van de afgelopen tijd en van de kinderen, die er in dit blog maar karig vanaf komen 🙂 In ieder geval super leuk dat je meeleest en kijkt! We zijn ontzettend dankbaar voor iedereen die bidt, emotioneel of financieel support. We houden van dit werk, van hoe hard we God nodig hebben, van het opvoeden van onze kinderen in deze setting en zelfs van ons onaffe huis! We ervaren dat 300% op onze plek zitten en dat helpt ons door moeilijke dagen, ingewikkelde beslissingen en tenenkrommende situaties heen. 

Onze schatjes op hun favoriete plek; rotsen klimmen bij Mulungushi
Een kerk in Leidschendam heeft de tentjes, matjes, het WC/Douche hok en warm water gedoneerd voor de Retreats! Wat een zegen!!
Als je helemaal tot het einde van dit blog gekomen bent; RESPECT! 🙂 Liefs van ons!

5 antwoorden op “Casco huis en ministry; de inhaalslag”

 1. Daarnet de laatste nieuwsberichten gelezen en bekeken. Ik liep wat achter, maar ben weer bij.
  Intussen is er bij jullie toch weer een hoop gebeurd en.. bereikt. En mooi vooruitzicht dat er straks voor een wat langere periode een vrijwilliger komt voor het counselingcenter.
  Groeten uit Gouda.

 2. Gaaf om te lezen hoe jullie bevestigd worden in de missie van God die jullie mogen uitvoeren in Zambia. Count your blessings. Veel zegen.

 3. RESPECT! Voor jullie en al jullie medewerkers. Ik heb weer genoten van het hele verhaal plus filmpjes en foto’s. Dank daar voor.
  Ik zit soms gewoon met dik kippenvel te luisteren. Dat geloof en vertrouwen op God, wat jullie doen, daar kunnen wij een hoop van leren. Veel geluk gewenst voor jullie maar ook voor de mensen die jullie begeleiden.
  Lieve groet van Ada.

Reacties zijn gesloten.