You are under arrest!

Nou, dát is een zin die je niet graag horen wil! 

Donkere wolken pakken zich samen…

De dreiging tot opsluiting, op een blacklist komen én een enorme geldboete betalen, daar werd niet mee gedreigd naar ons toe, maar naar Roos haar ouders in hun laatste dagen in Zambia. Torenhoge stress bij ons, maar de ouwelui bleven redelijk relax, en dachten dat ‘de soep niet zo heet gegeten zou gaan worden als opgediend’.  

Maar wij kennen de verhalen van hoe heet die soep wel degelijk gegeten wordt, en weten hoe de gevangenissen er hier uit zien…Na vreselijk stressvolle dagen, werd op wonderlijke wijze, gratie verleend aan Roos haar ouders en ging onze hartslag weer in een normaal ritme slaan. 

Wat was er mis gegaan? 

De administratie was niet op orde. Er miste een stempeltje in hun paspoort, en dat had grote gevolgen. 

De boel op orde krijgen‘ is eigenlijk wel een goede samenvatting van de afgelopen maanden. Maar voordat we daar dieper op ingaan, hier eerst een leuk filmpje met allerlei interessante momenten uit de maand December.

Sinterklaas, Kerst, komst van Aad en Johanna, Teamdag in Mulungushi
Ons team, inmiddels (Feb 2023) uitgebreid met Daliso en Sylvester.
Sydney (rechts bovenin) heeft ontslag genomen.

Begin December kregen we de indruk dat God tegen ons zei we alle perzen moesten stoppen. Niet verder gaan, maar onze administratieve, financiële en praktische zaken op orde krijgen. And so we did. 

Al maanden hadden we 14 uur per dag geen stroom. Ontdooien van de vriezer, rotte melk, iedere avond kaarsen… Geen probleem voor een week of wat, maar het begon echt z’n tol te eisen. En daarom hebben we dankzij een kerstgift nieuwe batterijen kunnen kopen voor ons solarsysteem. Wat een heerlijkheid om je telefoon gewoon te kunnen opladen ’s avonds en een boekje te lezen bij lamplicht! Verder hebben we alle contracten met werknemers opnieuw geschreven en ingediend, iets wat al een jaar op onze ’to do’ lijst stond. We hebben een succesvolle fondsenwervingsactie op touw gezet voor Elyada Center. Stapels bonnetjes heeft Jan in ons administratie systeem ingevoerd. De belasting voor 2022 is geregeld en we hebben veel geklust aan ons huis (eindelijk tegels in de douche!), en aan het counselingscentrum. Dit laatste met de hulp van ons bezoek uit Nederland natuurlijk! 

De tijd met Roos haar ouders (6 weken) en broer (9 dagen) was fantastisch. Los van bovenstaand immigratie debacle, hebben we genoten van onze tijd met hen. De kinderen hebben alle aandacht opgezogen en eten nu bij iedere lunch weer hagelslag op hun brood 🙂 

Op locale schapenjacht om deze te kruisen met onze vleesschapen uit Zuid Afrika.

Het is goed om de dingen meer op orde te hebben. Zoveel van wat hier gebeurd ligt buiten onze macht. Dus dat wat in onze macht ligt (so we think) moeten we gewoon geregeld hebben, om ruimte te hebben voor onverwachte tegenslagen en problemen. En daar hebben we dus hard aan gewerkt de afgelopen periode. Want onder boetes en gevangenisstraffen blijven wij niet zo kalm als Roos’ ouders… 🙂

Dit nieuwe jaar zetten we onze schouders onder het vergroten van onze draagkracht. Zo hebben we Daliso (32, ex-militair, verpleegkundige, counselor) aangenomen. Hij zal veel van Jans taken op de Farm over nemen en gaat het gezicht zijn van Elyada Center naar (overheids)instanties.

Daliso, na een coachingsessie met Avelie.

Ook hebben we ons aangesloten bij de Nederlandse stichting Tree of Life International. Een prachtige organisatie die qua visie volledig bij ons past. De kennis en contacten die zij in huis hebben, vergroten ons netwerk en slagkracht. Voortaan zullen onze giften ook via deze organisatie gaan lopen. Al onze supporters krijgen daar nog specifiek bericht over. 

Verder hebben we de data van ons verlof vast gezet (half juli – eind sept) en regelen we therapie voor onszelf en onze kinderen in die periode, om wat dieper in te gaan op stressvolle dingen die we hebben meegemaakt in de afgelopen 5 jaar.  We rennen geen sprint hier, maar lopen een marathon. Eentje die we graag nog jarenlang vol vitaliteit en kracht willen lopen. 

Op dit moment heeft Jan nog steeds erg veel last van zijn rug en zijn de issues in Roos haar pols en duim ook nog niet opgelost. Door onze draagkracht te vergroten, hopen en bidden we, dat de draaglast minder zwaar zal voelen en dit mag gaan bijdragen aan volledig herstel! Bidden jullie daarvoor mee? 

Oh, en laat je niet afschrikken door bovenstaand bijna-achter-de-tralies- verhaal hoor! We hebben ons lesje geleerd, en zowel Roos haar ouders, broer als wijzelf LOVE Zambia!! En aangezien we nu een gastenhuisje hebben op de Farm… just saying.. 😉 

Veel liefs, 

Jan & Roos

Yaelle, Eloise en David 

Iedereen netjes op de foto met kerst!
David 7 jaar! Gevierd met een vader-zoon competitie middag 🙂

Eén antwoord op “You are under arrest!”

Reacties zijn gesloten.