Veranderingen

Tijd voor een update uit Zambia!  Pop wat popcorn, want de meeste van de nieuwtjes kun je zien in onze filmpjes 🙂

Enkele dagen na ons laatste blog, terwijl we nietsvermoedend in de bush reden op weg naar het Mulungushi-meer, brandde 80% van de Farm in een paar uur af. Terwijl we strammig uit de auto stapten op onze vakantiebestemming, kwamen er op onze telefoon heel erg zwarte foto’s binnen gedruppeld. Een buurvrouw had juist deze hete, winderige dag besloten haar veld te branden en ondanks onze 5 meter firebreak, heeft haar vuur onze Farm kunnen aansteken.  

Drie jaar bodemverbetering, in een uur weggevaagd. De paddocks van de paarden en 2 km dripline weggesmolten in de intens hitte. Het is echt een wonder dat alle mensen, dieren en gebouwen nog overeind staan. Ons personeel (Toevallig die dag 14 man i.p.v. de gebruikelijke 4..) en de buren hebben keihard gewerkt om te redden wat er te redden viel. 

Jan had juist twee weken daarvoor de eerste worm ontdekt in de bodem. Iets wat hij met grote vreugde deelde, omdat de grond totaal levenloos was toen we hier begonnen. 

Dankzij giften kunnen we al het materiële goed vervangen (waarvoor dank!), maar die miljoenen beestjes in de bodem.. die waren onvervangbaar. 

Half in / uit de auto, besloten we niet terug te gaan naar Kabwe, omdat we er op dat moment tóch niets meer aan konden veranderen. Een kleine week later kwamen we aan op een zwartgeblakerde Farm en maakte we dit filmpje:

Achteraf is het interessant om te zien hoe onze schok en frustratie binnen een paar dagen al omsloeg in ‘Ok, wat is het plan?’. We zetten onze schouders er weer onder en gaan door. ‘Het is wat het is’, is hier een veelgehoorde uitspraak. Ook wij gebruiken die frase vaker en vaker. We laten ons niet ontmoedigen. God heeft een plan en daar moeten we op vertrouwen.

Prio 1: Hooibalen kopen, nu al ons gras verbrand is.

Een dikke week later maakten we een volgend filmpje. Boordevol nieuwtjes over het wel en wee op de Farm!

Jan is helaas begin september door zijn rug gegaan door een cementzak van 50kg nét even verkeerd te tillen. Tot op heden kan hij alleen wandelen en liggen. Staan en zitten is te pijnlijk. Erg frustrerend als je veel wilt doen, maar verplicht op je bed moet liggen. 

In onderstaande vlog verteld Jan daar wat over, terwijl hij ook laat zien hoe ver het is met de bouw van het counseling gebouw. 

De komende tijd gaat onze focus liggen op het afmaken van het counseling gebouw, en op fondsenwerving voor salarissen van hulpverleners. Elyada Farm maakt helaas nog geen winst waarmee die salarissen betaald kunnen worden. Het spreekt voor zich dat we hier verandering in proberen aan te brengen. Maar omdat iedere opschaling weer investeren betekend, gaat het allemaal niet zo snel. 

Van dit soort hokken zouden we er graag nog tientallen willen bouwen!

Daarom hebben we besloten om voor vier hulpverleners twee jaar lang fondsen te werven. Binnenkort hoor je daar meer over! 

Al met al zijn we lekker bezig op de Farm, met de homescholing en gaan er ook de nodige uurtjes zitten in fysiotherapie, tientallen oefeningen en rust voor Jan, Roos en Yaelle. De kinderen hebben ook flink nare virusjes doorgemaakt de afgelopen weken.

David moest daarvoor zelfs even opgenomen worden in het ziekenhuis omdat hij in rap tempo aan het uitdrogen was. De kids zijn er allemaal nog wiebelig en zwakjes van, dus we doen het rustig aan en zien vol vertrouwen uit naar gezondere tijden!

Sydney draagt zijn kennis over aan Raymond..
… die door Sydney’s vertrek nu de nieuwe groom gaat worden.
Liefs van ons allemaal!

Eén antwoord op “Veranderingen”

Reacties zijn gesloten.