Update immigratie toestanden

Even een kleine update, zo voor het weekend, over onze situatie:

Na een spannende week is duidelijk geworden dat in beroep gaan tegen de afwijzing van immigratie geen zin heeft. Ook willen we geen 250.000 US investeren, omdat we dat een té groot financieel risico vinden, nog los van het feit waar we het geld op korte termijn vandaan moeten halen. Hiermee sluiten we de optie om als investeerder in Zambia te blijven uit. 

Na een gesprek met een immigratie consultant, afgelopen donderdag in Lusaka, zijn we tot de conclusie gekomen dat onze enige optie is om Elyada Farm te laten registeren als een Public Benefit Organisation (PBO). Dit is een soort kruising tussen een NGO en een bedrijf, vergelijkbaar met een stichting in Nederland. 

Het lijkt er verdacht veel op dat we verkeerde adviezen hebben opgevolgd die ons een hoop tijd én een hoop geld hebben gekost. Middels een begeleidend schrijven willen we uitleggen aan immigratie hoe het komt dat we een ‘verkeerde weg’ bewandeld hebben. En dan is het hard hopen en bidden dat dat voldoende blijkt en dat we snel een twee jarig werkvisum in onze zak hebben…

Bottemline: er is hoop. Het blijft gruwelijk spannend, maar in ieder geval is er weer een reële optie die we uit gaan lopen. En nee, we gaan nooit meer in zee met die eerste advocaat. Duur leergeld… 

Voor een PBO hebben we een comité nodig. Hiervoor hebben we inmiddels 5 mensen gevraagd (3 Zambianen en 2 buitenlanders woonachtig in Zambia). Wij gaan a.h.w. in dienst bij deze mensen. We moeten dus allerlei zaken duidelijk vastleggen op papier voor onszelf en ons comité. Werk aan de winkel dus!

Volgende week hopen we de registratie compleet te maken en dan kan de aanvraag ingediend worden, voor zowel Roos als Jan. Dan is het weer twee weken wachten op antwoord van immigratie. Mochten we afgewezen worden, dan kunnen we in beroep gaan en dit kan ook vanuit NL gedaan worden. Dat heeft ons doen beslissen om zeer binnenkort tickets te boeken, zodat we voor Sinterklaas in Nederland zijn! 🙂

We zijn overweldigd door alle mailtjes, appjes en reacties. Dit heeft het hele proces zoveel lichter gemaakt: ontzettend bedankt!!

To be continued, Jan en Roos

P.S. Twee uur geleden kreeg Jan bericht: ‘The land is on fire!!’. Jan is er in volle vaart naartoe gereden en heeft, samen met de Zambianen die ter plekke waren, gepoogd te redden wat er te redden viel. Gelukkig, gelukkig is de hectare Aloe Vera (wat zo’n brand niet zou overleven) volledig gespaard gebleven. Twee hectare grasland is echter volledig zwart. 

Wat een stress en adrenaline.. Toch staat dit weer prachtig symbool voor ons leven: er gebeurd hier wer- ke- lijk van alles, maar God is er! Hij heeft de dingen in Zijn hand. Dat is de veiligste (ok, en ook de avontuurlijkste :)) plek om te zijn! 

Eén antwoord op “Update immigratie toestanden”

  1. Wat een tegenslagen! We bidden mee dat alles goed gaat komen! Heerlijk om weer even in Nederland te zijn denk ik, geniet ervan!!

Reacties zijn gesloten.