Om hulp vragen…

Als iets een thema is in ons leven momenteel, dan is het vragen om hulp. En o my… wat is dat moeilijk! Misschien heb je via social media gezien of gelezen dat Yaelle op dit moment in een rolstoel zit en ik (Roos) in het gips? 

Een maand geleden is bij Yaelle de ziekte van Sever vastgesteld. Wat kort gezegd neerkomt op botten die sneller groeien dan de pezen door een groeispurt. Hierdoor ontstaat er veel spanning en een ontsteking in de schijf in haar hielen. Deze pijn maakt het haar (nu al meer dan een maand!) onmogelijk te staan of te lopen. Gelukkig konden we van iemand een rolstoel lenen, waardoor Yaelle een stuk mobieler is geworden in ons huis. Rondrijden op de Farm is een uitdaging van andere orde. Yaelle krijgt speciale zolen, we tapen haar voeten in en zijn bezig een spalk te laten maken, die ervoor zorgt dat ze bepaalde bewegingen niet meer kan maken, zodat de ontsteking en pijn afneemt. In Nederland zouden de artsen niet heel veel meer voor haar kunnen doen dan hier. Ondanks dat het moeilijk is voor ons outdoor meisje om zoveel stil te zitten, probeert ze zich nu bezig te houden met boeken, knutselwerkjes, puppies, kittens en paardrijden. 

Voor ons als ouders is het moeilijk om ons actiefste kind in een rolstoel te zien zitten. We maken ons soms best zorgen over de toekomst. Gelukkig gaat deze ziekte altijd over zodra een kind uitgegroeid is. Maar wij hopen en bidden dat dit geen proces van jaren gaat zijn, maar hooguit van maanden. Bidden jullie mee? Yaelle vindt het leuk om e-mailtjes te krijgen, dus stuur gerust een bericht naar: yaellevanvuuren[at]gmail.com.

De tweede persoon, die tot haar grote ergernis, veel om hulp moet vragen, ben ikzelf… Al galopperend in het weiland, braken de singelstoten van het zadel, waardoor het paard van de schrik een enorme bok gaf; het zadel en ik vlogen vervolgens door de lucht. Ik landde met een misselijkmakende klap op mijn ribbenkast en arm. Ik zag direct aan de vorm van mijn arm dat het mis was. En inderdaad, mijn arm bleek op 3 plekken gebroken, inclusief een gecompliceerde polsbreuk. Een potje open draaien, een wortel snijden, een pan optillen, auto rijden, etc.: de simpelste dingen zijn onmogelijk met een arm in het gips. Gelukkig kwam onze huishoudelijke hulp na maanden afwezigheid precies op tijd terug om ons te helpen met schoonmaken, koken en de was doen. Wat een zegen! Net als technologie: dit blog heb ik grotendeels gedicteerd 🙂

… Maar het gips moest opnieuw gedaan worden 1,5 week later in Lusaka…

Om hulp vragen: wat maakt dat zo moeilijk? Is dat het toegeven dat je het zelf niet kunt? Afhankelijk zijn? Of is het simpelweg gezegender te geven dan te ontvangen? Hoe het ook zij, om hulp vragen is niet onze sterkste kant. Ondanks dat we nu ruim vier jaar van support leven! Daarom is het ook dat we met enige schroom onze support-situatie onder je aandacht willen brengen. De afgelopen tijd is de Kwacha (de munt in Zambia) relatief sterk geworden en is onze koopkracht daardoor in een jaar tijd met 30% achteruit gegaan. Ook ging in de afgelopen jaren een deel van ons support en spaargeld naar de verdere ontwikkeling van de Farm. Dit geld gebruikten we deels voor het betalen van salarissen, maar met name voor uitbreidingen qua dieren, planten of bouwprojecten. Dat ging steeds prima, maar nu niet meer.

We willen graag investeren in het bouwen van functionele ruimtes die we nodig hebben voor opzetten van het therapiedeel van ons werk. Momenteel hebben we niet de financiële middelen om dit te doen en zijn onze persoonlijke financiën krap. Waar het kort gezegd op neerkomt is dat ons maandelijks support met €250,- omhoog moet, en dat we een eenmalig gift nodig hebben van €3796,- voor de bouw van een toilet, douche en nabesprekingsruimte voor de counselingssessies.

Dus, mocht je al langere tijd overwegen om ons financieel te steunen, dan zou nu een goed moment zijn. Of ken je mensen die zich kunnen vinden in onze visie en werkwijze en durf je het aan ons project en onze vraag om financiële hulp onder hun aandacht te brengen? Graag! Lijkt het jou wat om een actie op touw te zetten, laat het ons weten. Wij brainstormen graag mee op afstand, gebroken arm of niet! 😉

Op de farm gaat het goed. Natuurlijk zijn er genoeg uitdagingen en de vooruitgang gaat ons veel te langzaam, maar we gaan vooruit! De activiteiten voor Elyada Center staan op een pitje dat momenteel uitstaat, door de lichamelijke uitdagingen die we nu voorrang geven. Vanaf half augustus staan er echter weer mooie dingen gepland, maar daarover meer in ons volgende blog!

Hierbij nog wat foto’s van de afgelopen tijd van de Farm en van ons gezinsleven. Heel hartelijke groet uit het koude Zambia en een fijne zomervakantie gewenst!

De Vuurtjes

PS1: Laat je het weten als je ons maandelijks gaat ondersteunen of een eenmalige gift geeft? Wij kunnen dit namelijk niet zien en vinden het wel fijn je te bedanken! 

PS2: Thera, onze vrijwilliger die ontzettend veel werk verzet heeft met de paarden en veel opgetrokken heeft met onze kids, vertrekt over 3 weken alweer. Er is dus vanaf september weer ruimte voor een nieuwe vrijwilliger! Neem gerust contact op voor meer informatie!

8 Labrador puppies!!
En zo zien ze er nu uit!
Hennepzaad oogst: perfect voor bodemverbetering!
Oeps!
Lucy heeft zelf 4 kittens gekregen en 3 kittens zonder moeder geadopteerd.
Liefs van ons!