Financiën

Het financiële plaatje van “De Vuurtjes”
Zonder gevers geen ‘vuurtjesinafrika’. Geven aan ons is eigenlijk heel eenvoudig: je zorgt dat wij daar kunnen leven en wij kunnen daardoor ons werk doen. Zo realiseren wij samen met jou de visie om weeskinderen in Zimbabwe te begeleiden naar zelfstandigheid. Dus als wij de taal een beetje onder de knie hebben en ‘gesetteld’ zijn betekend dat voor Roos het geven van therapie en voor Jan het verder opstarten van de praktijkschool/ bouwbedrijf.

Idealiter kunnen we binnen een vijf jaar voor een deel in onze eigen inkomsten voorzien. Daar is nu alleen nog geen peil op te trekken en is ook niet onze prioriteit. Ons hoofddoel is het investeren in de kinderen en er voor hen zijn. Dat betekend voor nu dat we voor ons wc-papier, nieuwe schoenen, vliegtickets, verzekeringen, eten, drinken etc. maandelijks een bedrag nodig hebben van €2.500,- Een fors bedrag. Hoe komt dat zo?

diagram kosten uitzendingEen aantal factoren is hierin bepalend. Eerst een plaatje zodat je kunt zien hoe ons uitgavenpatroon is opgebouwd. De uitgaven die wij maandelijks doen zijn flink hoger dan voor het leven in Nederland. Dit komt door het sociale stelsel in Nederland waar AOW, verzekeringen, kinderbijslag en een woud aan andere toeslagen en subsidies onder vallen. Dit is enorm uitgebreid en voor mensen met een laag inkomen springt de overheid bij. Omdat wij voor langere tijd uit het land vertrekken kunnen wij geen aanspraak hierop maken en stijgen onze kosten van verzekering, levensonderhoud e.d. fors. Ook onze AOW opbouw stopt bij het verlaten van Nederland en daarnaast is ons verlof iedere 2 jaar (tickets en huisvesting voor 3 maanden) een stevige kostenpost.

Maar je gaat toch een bouwbedrijf starten?
Klopt: ‘Buwe Innovative Solutions’ is het bouwbedrijf wat Jan gaat starten. Het hoofddoel van dit bedrijf is het bieden van opleidingsplaatsen aan de tieners die in Eden wonen en klaar zijn met de middelbare school. Het fungeert dus als praktijkschool, het genereren van een inkomen zou prachtig zijn maar is geen doel op zich. Gezien de passie van Jan voor zelfvoorzienend leven en zijn bedrijfskundige achtergrond is de kans heel reëel dat op termijn de kosten van ons levensonderhoud op een andere manier binnen komen, maar nogmaals: de kinderen zijn onze missie, niet het verdienen van geld.

Wil je meer weten over de financiën? Penningmeester Tim is via tft@vuurtjesinafrika.nl bereikbaar.