Over Mercy House

Mercy House is een project dat valt onder Operatie Mobilisatie (OM) in Kabwe, Zambia. Mercy House is gestart in 2012 als dagopvang voor kinderen uit de armste wijken van Kabwe. Mercy House biedt lunch, engelse lessen, onderwijs, bijbelverhalen, drama, spel en counseling voor dagelijks ruim 60 kinderen. November 2017 zal het Rescue huis, dit valt ook onder Mercy House, geopend worden. Hier worden verstoten en misbruikte meisjes opgevangen. 

Mercy House heeft 15 vrijwilligers die bekwaam zijn in het geven van onderwijs, naailessen, sport coaching en leiderschap. 34 kinderen kunnen dankzij het sponsorprogramma van Mercy House naar een locale school. Mercy House organiseert educatieve uitjes naar bijvoorbeeld een boerderij of naar de locale brandweer. Soms nemen ze de kinderen mee op safari zodat ze giraffen en zebra’s kunnen bewonderen. Mercy House is een kinder counseling programma gestart dat getraumatiseerde kinderen helpt om doorhun trauma’s en problemen heen te werken.  Het leven is hard voor deze kwetsbare kinderen. Hierdoor kunnen kinderen nauwelijks of niet kind zijn. Vanuit het programma wordt er naast de psychische begeleiding gezorgd voor twee voedzame maaltijden per dag omdat hun ouders/verzorgers moeite hebben om het hele gezin te eten tegeven en wordt er zo mogelijk bij medische incidenten hulp geboden.

Mercy House heeft ook een naaiproject, waarin ouders/ verzorgers van de kinderen vaardigheden krijgen aangereikt om een klein bedrijfje te beginnen. Ook word het verbouwen en verkopen van groente op de locale markt geleerd aan de de ouders/ verzorgers. Mercy House heeft de visie om zoveel mogelijk zelf voordienend te zijn en hoopt hier de komende jaren nog flink wat stappen in te kunnen gaan zetten.

Waarom spreekt Mercy House ons aan? Allereerst komt de visie van Mercy House enorm overeen met onze visie:

TO TRANSFORM THE LIVES OF THE ORPHANED AND VULNERABLE CHILDREN IN THE COMMUNITY OF MAKALULU THROUGH CHRIST. WE HAVE A HOLISTIC APPROACH GIVING THEM PHYSICAL, SPIRITUAL, MENTAL, EMOTIONAL AND SOCIAL SUPPORT. 

Toen bleek dat zowel Roos’ (creatieve therapie) als Jan’s (small business development, landbouw, zelfvoorzienend leven) passies nodig zijn, was het voor ons duidelijk; dit past, dit klikt, dit is wat we willen en waartoe we ons geroepen voelen!

Ook voor onze kinderen is de overgang van Nederland naar Zambia, minder heftig dan van Nederland naar Zimbabwe. Er is bijvoorbeeld elektriciteit en water. We gaan leven in een compound, waar ook andere gezinnen wonen. Door de vele NGOs in Kabwe zijn er veel buitenlandse kinderen. Er is bijvoorbeeld ook een internationale gemeente, een kindergarden voor missionkids, een stuk of 7 jonge OM gezinnen die ook thuisonderwijs geven, etc.

Al met al kunnen we op deze plek als jong Nederlands gezin wennen en wonen, getraind worden en uitdelen. Fouten maken, leren, en nog meer fouten maken en nog meer leren. In eerste instantie gaan we een commitment aan van 2 jaar in Kabwe. Na die twee jaar zullen we ons bezinnen op de volgende stap. Als we zien hoe God de afgelopen tijd alles geleid heeft en de puzzelstukjes op hun plaats gevallen zijn, dan hebben we vertrouwen dat tegen we tegen die tijd ook duidelijkheid krijgen over het vervolg.